Ασθενείς της Covid-19, που μολύνθηκαν από την παραλλαγή Όμικρον δεν προστατεύονται από επαναμόλυνση, επισημαίνουν ερευνητές του Imperial College του Λονδίνου.

Η διαπίστωση αυτή, όπως λένε οι επιστήμονες, ίσως εξηγεί γιατί τα κρούσματα της Covid-19 παραμένουν υψηλότερα των προβλεπομένων στη Βρετανία. Παλαιότερες μελέτες είχαν δείξει ότι η νόσηση με Covid-19 παρέχει κάποια ανοσία στην επαναμόλυνση, αλλά η τελευταία έρευνα υποδεικνύει ότι αυτό δεν ισχύει στην περίπτωση της Όμικρον, αναφέρει η βρετανική εφημερίδα The Telegraph.

«Το μήνυμα είναι λίγο ζοφερό. H Όμικρον και οι υποπαραλλαγές της είναι εξαιρετικές στις μετεμβολιαστικές λοιμώξεις, αλλά δεν προκαλούν ανοσία, επομένως έχουμε επανειλημμένες επαναμολύνσεις και πολύ εξαντλημένο εργατικό δυναμικό. Όχι μόνο μπορεί να διαπεράσει τις άμυνες των εμβολίων, αλλά φαίνεται να αφήνει στο ανοσοποιητικό σύστημα πολύ λίγα από τα χαρακτηριστικά που θα περιμέναμε. Σε σύγκριση με προηγούμενες παραλλαγές [η Όμικρον] έχει την ικανότητα να μην γίνεται αντιληπτή και να πετά κάτω από το ραντάρ, έτσι το ανοσοποιητικό σύστημα δεν μπορεί να τη θυμηθεί», λέει ο καθηγητής Ντάνι Άλτμαν του Τμήματος Ανοσολογίας του Imperial College.

Τι έδειξε η μελέτη για την Όμικρον

Οι ερευνητές προσπάθησαν να καταλάβουν γιατί οι νοσήσαντες με Covid-19 επαναμολύνονται με την Όμικρον, συχνά λίγο μετά την ανάρρωσή τους. Εξέτασαν, λοιπόν, δείγματα αίματος από υγειονομικούς στη Βρετανία, που είχαν κάνει τρεις δόσεις του εμβολίου κι είχαν διαφορετικά μοτίβα μόλυνσης από την Covid-19 για να κατανοήσουν την ανοσία από τα αντισώματα και τα Τ και Β – κύτταρα.

Η έρευνα αποκάλυψε ότι μεταξύ των ατόμων που έκαναν τριπλή δόση του εμβολίου και δεν είχαν μολυνθεί με την Covid-19 η Όμικρον ενίσχυσε την ανοσία έναντι προηγούμενων παραλλαγών, όπως η Άλφα, η Βήτα, η Γάμμα και το αρχικό στέλεχος του SARS-CoV-2, αλλά όχι και τις άμυνες κατά της ίδιας της Όμικρον/

Αλλά και όσοι νόσησαν από Covid-19 κατά το πρώτο κύμα και ξανά με την Όμικρον διαπιστώθηκε ότι δεν είχαν καμιά ανοσία έναντι της παραλλαγής αυτής, κάτι που οι ερευνητές χαρακτήρισαν «υβριδική ανοσολογική απόσβεση».

Ο αριθμός των θανάτων από Covid-19 συρρικνώνεται διαρκώς στην Αγγλία και την Ουαλία και την εβδομάδα μέχρι τις 3 Ιουνίου καταγράφηκαν συνολικά 186, δηλαδή μια πτώση της τάξης του 55% σε εβδομαδιαία βάση και ο χαμηλότερος αριθμός από τον Ιούλιο του περασμένου έτους.