Κανένα παιδί από την Ουκρανία δεν πρέπει να υιοθετηθεί στη Ρωσία, δήλωσε από τη Νέα Υόρκη αξιωματούχος της Unicef.

Όπως φαίνεται, χιλιάδες παιδιά φέρεται να μεταφέρθηκαν σε αυτή τη χώρα μετά τη ρωσική εισβολή της 24ης Φεβρουαρίου.

«Συνεχίζουμε να επιμένουμε ότι κανένα παιδί δεν πρέπει να δίνεται για υιοθεσία κατά τη διάρκεια μιας σύγκρουσης καθώς ο ΟΗΕ δίνει προτεραιότητα στην επιστροφή των παιδιών στις οικογένειές τους», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου η Αφσάν Χαν, περιφερειακή διευθύντρια της Unicef (Ταμείου του ΟΗΕ για τα παιδιά) για την Ευρώπη και την κεντρική Ασία.

«Οποιαδήποτε απόφαση εκτοπισμού ενός παιδιού πρέπει να βασίζεται στο υπέρτατο συμφέρον του και οποιαδήποτε μετακίνηση πρέπει να είναι εθελούσια», με τη σύμφωνη γνώμη της οικογένειας, πρόσθεσε η αξιωματούχος της Unicef που επέστρεψε από ένα ταξίδι στην Ουκρανία.

«Επαναβεβαιώνουμε, ιδιαίτερα στη Ρωσική Ομοσπονδία, ότι η υιοθεσία δεν πρέπει ποτέ να γίνεται κατά τη διάρκεια ή αμέσως ύστερα από μια "ανθρωπιστική κατάσταση έκτακτης ανάγκης", επειδή τα παιδιά τα οποία στη συνέχεια χωρίζουν από τις οικογένειές τους "δεν μπορούν να θεωρούνται ορφανά», επέμεινε.

Όσον αφορά τα παιδιά «που εστάλησαν στη Ρωσία, συνεργαζόμαστε στενά με μεσολαβητές και δίκτυα για να δούμε πώς μπορούμε να τεκμηριώσουμε καλύτερα αυτές τις υποθέσεις», πρόσθεσε η Αφσάν Χαν, χωρίς να μπορεί να δώσει αριθμητικά στοιχεία.