Δεν θα μείνει ούτε δείγμα περιπτέρου στην Πάτρα, με την κρίση σε έναν κλάδο που κάποτε αποτελούσε μια κυρίαρχη μορφή στον χώρο του εμπορίου να μην έχει τέλος.

Στην Πάτρα τα περίπτερα που έχουν απομείνει είναι λιγότερο από 120 και τα περισσότερα από αυτά λειτουργούν είτε πάνω σε πλατείες του κέντρου και σε κομβικά σημεία του, είτε σε συνοικίες της πόλης.

Τα περισσότερα από αυτά που λειτουργούσαν στα χρόνια πριν από την οικονομική κρίση έχουν κλείσει προ πολλού, ενώ πολλά από αυτά έχουν απομακρυνθεί από τα πεζοδρόμια της Πάτρας από τη στιγμή που δεν υπάρχει κανένα ενδιαφέρον για να ανοίξουν εκ νέου.

Ήδη περίπτερα που υπήρχαν κάποτε σε δρόμους όπως η Αγίου Νικολάου ή Κανακάρη ή ακόμα και η Γούναρη έχουν απομακρυνθεί για να ελευθερωθεί ο δρόμος. Τελευταίως απομακρύνθηκε και ένα ακόμα, στην Αγίου Ανδρέου, μεταξύ Τριών Συμμάχων και Κολοκοτρώνη.

Όμως και αυτά που έχουν απομείνει με δυσκολία κρατιούνται. Αντίθετα την θέση των περιπτέρων έχουν ξεκινήσει να παίρνουν μικρά μίνι μάρκετ που ανοίγουν κυρίως σε συνοικίες της πόλης, μακριά από το κέντρο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι πριν από μια δεκαετία στην Πάτρα λειτουργούσαν περισσότερα από 330 περίπτερα σε όλη την επικράτεια. Το φαινόμενο όμως αυτό δεν έχει να κάνει μόνο με την Πάτρα, αλλά είναι πανελλήνιο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία πανελλήνιας έρευνας από τα 9.904 περίπτερα που λειτουργούσαν το 2010 σ’ όλη την Ελλάδα, το 2020 είχαν μείνει ανοιχτά μόλις τα 4.985, καταγράφοντας μείωση της τάξης του 50,3%.

Συνολικά, το δίκτυο της παραδοσιακής μικρής λιανικής (συνολικά, περίπτερα και μίνι μάρκετ) έχει συρρικνωθεί κατά περίπου 23,5% ήτοι από 30.322 σημεία το 2010, το 2020 λειτούργησαν 23.182.