Μετά το τέλος του καλοκαιριού αναμένεται να ξεκινήσουν οι εργασίες για τη συντήρηση – ανακαίνιση των τεσσάρων ιστορικών σκαλιών της Πάτρας, στο πλαίσιο της ανάπλασης του ιστορικού κέντρο της πόλης.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο ανάδοχος που έχει προκύψει για την εργολαβία του έργου αυτού είναι η ίδια εταιρεία που πριν από μερικές μέρες κέρδισε τον διαγωνισμό για την ανάπλαση της Κάτω πόλης.

Το γεγονός αυτό εκτιμάται ότι είναι θετικό αφού τα δύο έργα, η ανάπλαση της Κάτω πόλης και οι ιστορικές σκάλες της Πάτρας, σχετίζονται μεταξύ τους και το να τα αναλάβει ένας ανάδοχος, αυτό είναι κάτι που μπορεί να τους προσδώσει μία ίδια φιλοσοφία που θα έχει ως αποτέλεσμα την ομοιομορφία, την αρμονικότητα και την ομοιογένεια.

Ωστόσο, ειδικότερα στο έργο της συντήρησης των τεσσάρων ιστορικών σκαλιών της Πάτρας δεν χωράνε έτσι και αλλιώς πολλές παρεμβάσεις, πέρα από τις προκαθορισμένες αλλαγές για την ανακαίνιση – συντήρηση τους.

Δεν θα πρέπει άλλωστε να ξεχνάμε ότι και οι τέσσερις σκάλες αποτελούν μνημεία του νεότερου πολιτισμού, ανήκουν στο υπουργείο Πολιτισμού και ως εκ τούτο καμία εργασία δεν μπορεί να γίνει χωρίς την έγκριση των στελεχών του.

Για αυτό και οι εργασίες στις σκάλες θα γίνουν υπό την επιτήρηση της τοπικής Εφορείας Αρχαιοτήτων, έτσι ώστε μέσα από αυτές να μην υπάρξει καμία αλλοίωση του χαρακτήρα των μνημείων. Ως γνωστόν οι τέσσερις σκάλες είναι αυτές της Αγίου Νικολάου, της Τριών Ναυάρχων, της Πατρέως και της Γεροκωστοπούλου.

Κι οι τέσσερις αποτελούν τοπωνύμια για την Πάτρα, στέκια για την νεολαία και χρειάζονται άμεσα συντήρηση αφού είναι σε κάτι παραπάνω από κακή κατάσταση, με επικίνδυνα και αλλοιωμένα σκαλοπάτια από την φθορά του χρόνου.

Ο προϋπολογισμός του έργου αυτού φτάνει τα 250.000 ευρώ και είναι το τρίτη εργολαβία της ανάπλασης του ιστορικού κέντρου.