Στα πάνω τους είναι τα καταστήματα εστίασης της Πάτρας, έχοντας τα τραπεζάκια τους έξω,  με τους επαγγελματίες να βλέπουν μια κινητικότητα στα μαγαζιά τους, τόσο τις μεσημεριανές ώρες, όσο και τις βραδινές.

Τα μαγαζιά που βρίσκονται σε πλατείες και σε πεζόδρομους, έχοντας την δυνατότητα να λειτουργήσουν σε εξωτερικούς χώρους είναι αυτά που έχουν το συγκριτικό πλεονέκτημα τους καλοκαιρινούς μήνες σε σύγκριση με τα υπόλοιπα.

Πλέον όμως ακόμα και τα καταστήματα εκείνα που δεν διαθέτουν χώρους για να βάλουν τραπεζάκια και καθίσματα είτε γιατί δεν βρίσκονται σε πεζόδρομους και σε πλατείες, είτε γιατί είναι κάπως διαφορετικό το ύφος τους, φροντίζουν και τους βρίσκουν.

Πώς τους βρίσκουν; Εδώ υπάρχει ένα ζήτημα. Η δημοτική αρχή δείχνει μια ανοχή στο θέμα των τραπεζό – καθισμάτων, τόσο σε ότι αφορά την αδειοδότηση τους, όσο και τις πληρωμές που γίνονται. Έτσι ολοένα και περισσότερα μαγαζιά εμφανίζουν τραπεζάκια από το... πουθενά. 

Το γεγονός αυτό δείχνει την βοήθεια που θέλει να δώσει ο δήμος στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ειδικότερα σε ένα κλάδο που πλέον φτάσει να αποτελεί την ραχοκοκαλιά της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας.

Από την άλλη δημιουργεί συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού για τις επιχειρήσεις εκείνες που είναι νομότυπες και είναι συνεπείς στις πληρωμές τους. 

Πάντως δεν είναι λίγα τα μαγαζιά εκείνα που μη έχοντας εξωτερικό χώρο έχουν διαμορφώσει σε κήπους ή σε υπόστεγα το πίσω μέρος του προαύλιο χώρου τους, έτσι ώστε να μπορέσουν να δουλέψουν τους καλοκαιρινούς μήνες.  

Όπως και να έχει τα τραπεζάκια κρατούν όρθια τα μαγαζιά στο κέντρο και στις διάφορες περιοχές της Πάτρας στην εποχή που βρισκόμαστε.  Κι το γεγονός αυτό δίνει ζωή στην ίδια την πόλη…