Ειδικοί από τη Γαλλία βοηθούν Ουκρανούς συναδέλφους τους να συγκεντρώσουν στοιχεία για πιθανά ρωσικά εγκλήματα πολέμου στην περιοχή του Τσερνίχιβ στο βόρειο τμήμα της χώρας.

Όπως ανακοίνωσε η γενική εισαγγελέας της Ουκρανίας, ειδικοί των γαλλικών αρχών, μεταξύ των οποίων άνθρωποι που ειδικεύονται σε μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drone), στη βαλλιστική και σε όπλα μαζικής καταστροφής, συλλέγουν στοιχεία σε σημεία που έχουν καταστραφεί λόγω των ρωσικών βομβαρδισμών. Οι αξιωματούχοι αυτοί αντικατέστησαν την ομάδα ειδικών που έφθασαν στα μέσα Απριλίου για να διαπιστώσουν τι συνέβη στην Μπούτσα, όπου η σφαγή αμάχων προκάλεσε παγκόσμια κατακραυγή.

«Σε λίγο θα έχουν συμπληρωθεί δύο μήνες από τότε που (Γάλλοι ειδικοί) βρίσκονται μαζί μας ‘επί του πεδίου’», ανέφερε η γενική εισαγγελέας Ιρίνα Βενεντίκτοβα στον λογαριασμό της στο Facebook.

«Εργάζονται στην περιοχή του Τσερνίχιβ και κάνουν έρευνες σε τοποθεσίες που καταστράφηκαν από βομβαρδισμούς», έγραψε η ίδια. «Αυτά τα εγκλήματα πρέπει να τιμωρηθούν και είμαστε έτοιμοι να κάνουμε τα πάντα μαζί για να γίνει αυτό».

Ουκρανία: Εκτεταμένες οι καταστροφές στο Τσερνίχιβ

Η περιοχή του Τσερνίχιβ έχει βομβαρδιστεί πολλές φορές από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στη χώρα στις 24 Φεβρουαρίου. Η Ουκρανία ερευνά επίσης πιθανά εγκλήματα πολέμου από Ρώσους στρατιώτες στο Τσερνίχιβ κατά τη διάρκεια της κατοχής τους τον Μάρτιο.

Η Ρωσία αρνείται ότι στοχοποιεί αμάχους και απορρίπτει τους ισχυρισμούς περί εγκλημάτων πολέμου σε αυτό που χαρακτηρίζει ‘ειδική στρατιωτική επιχείρηση για την αποστρατιωτικοποίηση και την ‘αποναζιστικοποίηση’ της Ουκρανίας.