Σε μια ακόμη ανταλλαγή κρατουμένων προχώρησαν Ουκρανία και Ρωσία, ενώ ο πόλεμος συνεχίζεται.

Ένας Ουκρανός κυβερνήτης γνωστοποίησε την Παρασκευή (10/6) ότι η χώρα του πραγματοποίησε την 11η ανταλλαγή κρατουμένων με τη Ρωσία από την έναρξη της εισβολής στα τέλη Φεβρουαρίου.

Όπως ανέφερε και σύμφωνα με όσα μεταφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ανταλλάχθηκαν τέσσερις Ρώσοι αιχμάλωτοι με πέντε Ουκρανούς.

Ο κυβερνήτης της περιφέρειας του Μικολάιφ, Βιτάλι Κιμ, έγραψε στο Telegram ότι ένας από τους Ουκρανούς που απελευθερώθηκαν ήταν ένας κάτοικος χωριού, ο Όλεχ Πιλιπένκο, για τον οποίο είπε ότι «απήχθη» από τις ρωσικές δυνάμεις στις 10 Μαρτίου.

Ζελένσκι από Νταβός: Η Ουκρανία είναι έτοιμη για ανταλλαγή κρατουμένων με τη Ρωσία

Υπενθυμίζεται ότι, κατά τη διάρκεια παρέμβασής του στο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι είχε δηλώσει ότι το Κίεβο είναι έτοιμο για ανταλλαγή κρατουμένων με τη Ρωσία ανά πάσα στιγμή, καθώς κάλεσε τους συμμάχους να συνεχίσουν να συνεχίσουν ασκούν πίεση στη Μόσχα.

«Η ανταλλαγή ανθρώπων -αυτό είναι ένα ανθρωπιστικό ζήτημα σήμερα και μια πολύ πολιτική απόφαση που εξαρτάται από την υποστήριξη πολλών κρατών», είχε πει ο Ουκρανός πρόεδρος μέσω τηλεδιάσκεψης σε ένα ακροατήριο στο Νταβός. «Είναι πραγματικά σημαντικό, ολόκληρος ο κόσμος να μην παρακαλεί τη Ρωσία, ανεξάρτητα από την περίσταση, ή να κάνει παραχωρήσεις στη Ρωσία», είχε προσθέσει σχετικά.

«Πρέπει όλοι να διατηρήσουν την πολιτική πίεση με όποιον τρόπο μπορούν, μέσω ισχυρών επιχειρηματικών διασυνδέσεων, μέσω κλεισίματος επιχειρήσεων, εμπάργκο πετρελαίου και μέσω απειλών, πραγματικών απειλών κυρώσεων, ματαίωσης των επιχειρήσεων, μπορούμε να εντείνουμε ενεργά την ανταλλαγή των ανθρώπων μας για Ρώσους στρατιωτικούς», είχε επισημάνει -μεταξύ άλλων- ο Ζελένσκι.

Υπενθυμίζεται ότι, η πρώτη ανταλλαγή κρατουμένων μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας, έπειτα από την εισβολή που αποφάσισε η κυβέρνηση της Μόσχας στη γειτονική χώρα, είχε γίνει στις 24 Μαρτίου. Δηλαδή, ένα μήνα μετά την έναρξη του πολέμου.