Ένας θεός Διόνυσος δημιουργήθηκε στην Πάτρα.

Ένας θεός του γλεντιού, του κρασιού και του δράματος που ολοκληρώθηκε και ήδη έχει δώσει μία άλλη αισθητική στην περιοχή του Σκαγιοπουλείου.

Ο λόγος για την τέταρτη τοιχογραφία του 7ου Διεθνούς Street Art Festival που έγινε στην Πάτρα. Η ψυχή της Art In Progress, Κλεομένης Κωστόπουλος γράφει τα εξής: «Ψηλά το κεφάλι! Η 4η τοιχογραφία για το ArtWalk 7 ολοκληρώθηκε.

Ο Ισπανός καλλιτέχνης Mon Devane  άφησε το στίγμα του στην οδό Σκαγιοπουλείου 32. Τον ευχαριστούμε πολύ για το έργο του.  Εμπνεύστηκε από τον θεό Διόνυσο, τον θεό του κρασιού, του γλεντιού και του δράματος. H ομάδα της Art In Progress έχει πραγματοποιήσει 52 τοιχογραφίες μεγάλης κλίμακας στον δημόσιο χώρο της Πάτρας.

Το σημαντικότερο όλων είναι, πως όλοι αυτοί οι καλλιτέχνες που έρχονται από τα πέρατα του κόσμου, φεύγουν με τις καλλίτερες εντυπώσεις για την διοργάνωση και την πόλη.  Σίγουρα αξίζει ένα τεράστιο μπράβο σε όλους εκείνους τους δημιουργικούς ονειροπόλους που στηρίζουν την δράση αυτή παραμερίζοντας όλες τις αντιξοότητες».  


Η ανακοίνωση του Art Walk

«Εμπνέομαι από τον πολιτισμό και την παράδοση. Μου αρέσει να φέρνω πράγματα από το παρελθόν στο παρόν», μας λέει ο Mon Devane, ο οποίος ταξίδεψε από την Ισπανίαγια να δημιουργήσει την τέταρτη τοιχογραφία του 7ου Διεθνούς Street Art Φεστιβάλ Πάτρας | ArtWalk 7.

Ο Mon Devane μας συστήθηκε ως urban artist, αλλά δεν θέλει να βάζει ταμπέλες στον εαυτό του και στα έργα του. Ξεκίνησε από το graffiti και συνεχίζει μέχρι σήμερα να χρησιμοποιεί το σπρέι ως το βασικό τουεργαλείο για να δημιουργεί σε μεγάλου μεγέθους επιφάνειες. Του αρέσει η αντίθεση στη χρήση μιας μοντέρνας τεχνικής, όπως είναι η ζωγραφική με τη χρήση σπρέι, για να απεικονίσει θέματα του παρελθόντος. Όταν ξεκινάει ένα νέο έργο προσπαθεί να χρησιμοποιεί φωτογραφίες που έχει τραβήξει ο ίδιος, καθώς του αρέσει να εμπλέκεται σε όλα τα στάδια της δημιουργίας του.

Για την συγκεκριμένη τοιχογραφία μελέτησε την ιστορία της Πάτρας.

«Ήθελα να μιλήσω για πολιτισμούς, να βρω ομοιότητες ανάμεσα στους δύο πολιτισμούς μας», μας είπε.

Και βρήκε αυτή την ομοιότητα στο καρναβάλι. Η Ουρένσε, η πόλη από την οποία κατάγεται, είναι γνωστή για το παραδοσιακό της καρναβάλι, όπως και η Πάτρα.

Με αυτό τον τρόπο, γεννήθηκε ο Νέος Διόνυσος, ένας θεός με σκουλαρίκια και τατουάζ, για τον οποίο χρησιμοποίησε πολλές πολιτισμικές αναφορές. Χαρακτηριστικά, το τατουάζ που βρίσκεται στο χέρι του «Διόνυσου» είναι μία από τις μάσκες που χρησιμοποιούν οι καρναβαλιστές στο καρναβάλι της Ουρένσε και ονομάζεται «Cigarrón».

Στην Πάτρα, τον κέρδισε η ζεστασιά των ανθρώπων και η πιο ανάλαφρη στάση ζωής μας, η οποία ταιριάζει πολύ στη δική του. Λόγω της φύσης της δουλειάς του, δεν είδε την Ελλάδα όσο θα ήθελε και γι’αυτό θα επιστρέψει σίγουρα κάποια στιγμή στο μέλλον!

Όσον αφορά το ArtWalk, θαύμασε την προσπάθεια που καταβάλλεται από την ομάδα της Art In Progress, σημειώνοντας πως τα έργα των καλλιτεχνών που δημιουργούνται στην πόλη μας είναι ένας εξαιρετικός τρόπος να τη γνωρίσει ο κόσμος στο εξωτερικό.

«Ένας Νέος Διόνυσος» λοιπόν, η 53η συνολικά τοιχογραφία του ArtWalk, την οποία μπορείτε να θαυμάσετε από κοντά στην οδό Σκαγιοπουλείου 32.

Περισσότερες πληροφορίες για τον Mon Devane, μπορείτε να βρείτε εδώ.

Σας προσκαλούμε να θαυμάσετε την 4η τοιχογραφία του ArtWalk 7 από κοντά!