Αστυνομικοί περίμεναν για πάνω από μια ώρα, παρότι γνώριζαν πως μέσα στις αίθουσες υπήρχαν τραυματισμένα παιδιά, κατά της διάρκεια του μακελειού στο Τέξας.

Συγκεκριμένα, αστυνομικοί της πόλης Ουβάλντε της πολιτείας Τέξας περίμεναν για πάνω από μία ώρα προτού γίνει η έφοδος στις δύο συνδεδεμένες αίθουσες του πρωτοβάθμιου σχολείου Ρομπ όπου είχε οχυρωθεί 18χρονος ένοπλος, μολονότι γνώριζαν πως υπήρχαν παιδιά που ήταν τραυματισμένα, αλλά ακόμη ζωντανά στο εσωτερικό, αποκάλυψε χθες Πέμπτη η εφημερίδα New York Times.

Η αστυνομία εισέβαλε στο σχολείο 1 ώρα και 17 λεπτά αργότερα

Βασιζόμενη σε βίντεο, έγγραφα και άλλα τεκμήρια, η εφημερίδα ανέφερε πως τουλάχιστον δώδεκα από τα 33 παιδιά και τα τρία μέλη του διδακτικού προσωπικού στις δύο αίθουσες ήταν ακόμη στη ζωή από τη στιγμή που άρχισαν τα πυρά ως τη στιγμή που εισέβαλαν άνδρες της συνοριοφυλακής και σκότωσαν τον Σαλβαδόρ Ράμος, μία ώρα και 17 λεπτά αργότερα.

Ο επικεφαλής της αστυνομικής υπηρεσίας της σχολικής περιφέρειας αγωνιούσε, σύμφωνα με βίντεο και άλλα ντοκουμέντα, για το πόση ώρα θα χρειαζόταν για να βρουν οι άνδρες του προστατευτικό εξοπλισμό και να βρεθεί κλειδί για τις πόρτες των δύο αιθουσών, σύμφωνα με το ρεπορτάζ των Τάιμς. «Θα ρωτάει ο κόσμος γιατί μας χρειάστηκε τόση πολλή ώρα», ακούγεται να λέει κάποιος που πιστεύεται ότι είναι ο Πιτ Αρεντόντο σε βίντεο από την κάμερα που φόραγε αστυνομικός.

Η επίθεση της 24ης Μαΐου στην Ουβάλντε, μικρή πόλη στην κομητεία Χιλ, δυτικά του Σαν Αντόνιο, στοίχισε τη ζωή σε 19 παιδιά και δύο δασκάλες. Επρόκειτο για την πιο πολύνεκρη επίθεση ενόπλου μέσα σε σχολείο που έχει διαπραχθεί την τελευταία δεκαετία. Πάντα κατά τους Τάιμς, η μία από τις δασκάλες ξεψύχησε μέσα σε ασθενοφόρο. Τρία παιδιά υπέκυψαν στα νοσοκομεία όπου διακομίστηκαν.
Θα είχαν σωθεί περισσότερες ζωές;

Το στοιχείο αυτό εγείρει ξανά ερωτήματα για το εάν θα μπορούσαν να είχαν σωθεί οι ζωές τους εάν οι αστυνομικοί είχαν επέμβει νωρίτερα. Οι αρχές παραδέχθηκαν, αν και πέρασαν αρκετές ημέρες προτού το αναγνωρίσουν, πως 19 αστυνομικοί περίμεναν για κάπου μια ώρα έξω από τις αίθουσες 111 και 112 προτού εντέλει μονάδα επέμβασης της συνοριοφυλακής προχωρήσει στην εισβολή και σκοτώσει τον ένοπλο, μαθητή λυκείου οπλισμένο με τουφέκι εφόδου.

Σύμφωνα με τις αρχές, ο κ. Αρεντόντο αποφάσισε να περιμένει, να μη στείλει αμέσως τους αστυνομικούς να εισβάλουν, διότι θεώρησε ως η άμεση απειλή για τα παιδιά είχε μειωθεί, έπειτα από τον αρχικό καταιγισμό πυροβολισμών. Δύο αστυνομικοί υπέστησαν επιπόλαιους τραυματισμούς από σφαίρες που τους έριξε ο Σαλβαδόρ Ράμος όταν προσπάθησαν να φθάσουν σε μία από τις τάξεις. Δεν έγινε άλλη προσπάθεια προτού περάσουν περίπου 40 λεπτά.

Ο Στίβεν Μακγκρό, επικεφαλής των σωμάτων ασφαλείας του Τέξας, τόνισε πως η απόφαση των αστυνομικών να περιμένουν ήταν «η λάθος απόφαση», παραδεχόμενος επίσης ότι τουλάχιστον δύο μαθήτριες παγιδευμένες στο εσωτερικό έκαναν απεγνωσμένες τηλεφωνικές κλήσεις, ψιθυρίζοντας, στην άμεση δράση -στον αριθμό 911-, εκλιπαρώντας να τις βοηθήσουν.