Με πρωτοβουλία του Συλλόγου Μηχ/κων Τ.Ε. Δημοσίων Υπαλλήλων Αχαΐας-Ζακύνθου-Κεφαλονιάς & Ιθάκης, πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις με βουλευτές του νομού.  Το Σάββατο 28 Μαΐου με την τέως υπουργό Παιδείας κ. Σία Αναγνωστοπούλου και τον Δ/ντη του πολιτικού γραφείου ΣΥΡΙΖΑ Αχαΐαςκ. Κων/νο Μάρκου.  Την Κυριακή 29 Μαΐου με τον βουλευτή ΚΚΕ Αχαΐας κ. Νικ. Καραθανασόπουλο.  Ενώ την Τρίτη 31 Μαΐου, με την Δ/ντριαπολ. γραφείου του Υφ. Εξωτερικών Ανδ. Κατσανιώτη, καθώς και με τους βουλευτές ΝΔ Αχαΐας κ. Χρισ. Αλεξοπούλου και κ. Άγγ. Τσιγκρή, όπως επίσης και με τον Αντιπεριφερειάρχη Συντονισμού Διοίκησης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης κ. Παν. Παπαδόπουλο και τον Εκτελεστικό Γραμματέα κ. Συρμή.

Παρόντες ήταν ο Πρόεδρος του συλλόγου Δημοσίων υπαλλήλων, μέλος της Κεντρικής Διοικούσας Επιτροπής της  ΕΕΤΕΜ και της Δ.Ε ΕΕΤΕΜ Αχαΐας κ. Αθ. Κουμούτσος, ο Αντιπρόεδρος κ. Δημ. Παυλόπουλος και το μέλος κ. Ρούλα Ντουντούμη.

Τα θέματα που συζητήθηκαν αφορούσαν,

  1. Τα Επαγγελματικά Δικαιώματα Μηχανικών Τ.Ε. με έκδοσηπράξης νομοθετικού περιεχομένου από την βουλήμετα την τελικήεπεξεργασία του σχεδίου Νόμου που έχει κατατεθεί από την ΕΕΤΕΜ και εγκριθεί από τα αρμόδια όργανα της πολιτείας αλλά δεν έχει προχωρήσειαπό την κυβέρνηση.
  2. Την συγκρότηση της Επιτροπής του Ν.4610/2019 και των ομάδων ανά ειδικότητα Μηχανικών ΤΕ, για την αναγνώριση επαγγελματικών δικαιωμάτων των Τμημάτων Μηχανικών Τ.Ε.Ι.
  3. Την Δημόσια Διοίκηση και τις διατάξεις των Οργανισμών Εσωτερικής Υπηρεσίας (ΟΕΥ). Κατάργηση του διαχωρισμού ΠΕ / ΤΕ κατηγορίας αφούπρόκειται για το ίδιο επίπεδοεκπαίδευσης (τριτοβάθμια) αλλά και γιατί τα  ΤΕΙ έχουνκαταργηθεί  με τον Ν.4521/2018. Εξέλιξη στην ιεραρχία και επιλογή των υπαλλήλων ΤΕ σε θέσεις ευθύνης με αλλαγή των άρθρων των ΟΕΥ που προβλέπουν «ΠΕ και εν ελλείψει ΤΕ», γεγονός που καταδικάζει σε στασιμότητα και απαξίωση υπαλλήλους που συνέχισαν τις σπουδές τους και διεύρυναν το γνωστικό τους αντικείμενο αποκτώντας μεταπτυχιακούς ή και διδακτορικούς τίτλους σπουδών και ανταποκρίνονται με ζήλο στα καθήκοντά τους.
  4. Τις νέες προσλήψεις ΤΕ υπαλλήλων στο Δημόσιο, διότι μετά την κατάργηση του Τεχνολογικού Τομέα της ΤριτοβάθμιαςΕκπαίδευσης οι προκηρύξεις προσλήψεων περιλαμβάνουν ελάχιστους έως καθόλου αποφοίτους ΤΕΙ. Δεδομένου ότι ουσιαστικές προσλήψεις έχουν να γίνουν από το 2006, χιλιάδες απόφοιτοι Ανώτατων Σχολών των Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, που διεκδικούν σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες την επαγγελματική τους αποκατάσταση, αισθάνονται ότι απαξιώνονται και διώκονται από την Πολιτεία.
  5. Την απόφαση 1754/2021 του ΣτΕ, όπου, α)Κρίθηκε παράνομο και άκυρο το «Μητρώο» Πτυχιούχων Μηχανικών Τ.Ε που έχει δημιουργήσει το ΤΕΕ και «ενέγραφε» Μηχανικούς ΤΕΙ, β)Κρίθηκε ως μη νόμιμη η εγγραφή των Μηχανικών ΤΕΙ στο Βιβλίο Τεχνικών Επωνυμιών το οποίο τηρεί το ΤΕΕ, και γ)Αναγνωρίζεται πλέον και από το Σ.τ.Ε η ΕΕΤΕΜ ως ο μοναδικός αντιπροσωπευτικός φορέας για την προώθηση των συμφερόντων και δικαιωμάτων των Πτυχιούχων Μηχανικών ΤΕΙ, η οποία νομίμως τηρεί Μητρώο μελών.

Κοινή διαπίστωση των συνομιλητών ήταν ότι,

  1. Η άσκηση επαγγέλματος κάθε πολίτη απορρέει από την εκπαίδευσή του(το επίπεδο και τηνδιδακτέα ύλη), την εμπειρία (έτη ενασχόλησης από την κτήση πτυχίου) και την δια βίου μάθηση (επιμόρφωση και μεταπτυχιακές σπουδές) και όχι από τις αποφάσεις ή τα συμφέροντα ανταγωνιστικών συντεχνιών (ΤΕΕ & Πολυτεχνικές Σχολές).
  2. Δεν μπορεί να συνεχισθεί αυτή η αδικία και θα πρέπει όλα τα Πολιτικά Κόμματα να συνδράμουν και να δώσουν λύση ώστε να τερματιστεί αυτή η πολιτική ομηρία.

Οι συζητήσεις κατέληξαν στο να μεταφερθεί στις Ηγεσίες των κομμάτων τους ή επιτακτική ανάγκη για ενημέρωση μαζί τους και μεταφέρθηκε, ότι θα πρέπει να γίνει τον τερματισμός της Απαξίωσης & Πολιτικής Ομηρίας των χιλιάδων Πτυχιούχων Μηχανικών Τ.Ε και όχι μόνο αλλά όλων των σχολών αποφοίτων του Τεχνολογικού Τομέα της Ανώτατης Εκπαίδευσης.

Να αναλάβει η ΕΕΤΕΜ Αχαΐας και ο Σύλλογος Μηχ/κων Τ.Ε. Δημόσιων Υπαλλήλων Αχαΐας-Ζακύνθου-Κεφαλονιάς & Ιθάκης, πρωτοβουλία για την διοργάνωση ημερίδας με την συμμετοχή των Βουλευτών Αχαΐας και φορέων, όπου πιστεύουμε ότι θα ανταποκριθούν όλοι οι βουλευτές του νομού και θα καταθέσουν προτάσεις για να δοθεί ένα τέλος στην μέχριτώραάδικη και ρατσιστικήαντιμετώπιση της πολιτείας.

Καλούμε τον Πρωθυπουργό και τους αρχηγούς των κομμάτων να βάλουν τέλος στην επαγγελματική και κοινωνική ομηρία των παιδιών μας, αλλά και να σταματήσουν να χαλιναγωγούνται από το ΤΕΕ με την μετατροπή του σε Εθνικό Υπουργείο.