Σε νέες προκλήσεις, εξαπολύοντας επίθεση κατά της Ελλάδος προχώρησε ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν από την Σμύρνη στο πλαίσιο της άσκησης «EFES 2022».

Όπως μετέδωσε το πρακτορείο Anadolu ο Τούρκος πρόεδρος κάλεσε την Ελλάδα «να σταματήσει τη στρατιωτικοποίηση των νησιών Ανατολικού Αιγαίου» και να ενεργήσει «σύμφωνα με τις διεθνείς συμφωνίες. Δεν αστειεύομαι, μιλάω σοβαρά».

«Κάποιοι Έλληνες πολιτικοί προσπαθούν να παραμείνουν επίκαιροι με λόγια και πράξεις που απέχουν πολύ από την πραγματικότητα, αντίθετα με τη λογική και το νόμο. Η Τουρκία δεν θα παραιτηθεί από τα δικαιώματά της στο Αιγαίο», είπε ο Τούρκος πρόεδρος. «Ο κ. Μητσοτάκης μάλλον κάνει τουριστικές αποβιβάσεις στα νησιά. Δεν μπορεί να πάει πουθενά έτσι», είπε ο Ερντογάν. «Η Τουρκία», συνέχισε, «δεν θα αποποιηθεί τα δικαιώματά της στο Αιγαίο, ούτε θα διστάσει να χρησιμοποιήσει τις εξουσίες της που απορρέουν από διεθνείς συμφωνίες σχετικά με τον εξοπλισμό των νησιών όταν χρειαστεί».

Ο Ερντογάν τόνισε ακόμη ότι η χώρα του θα συνεχίσει τις έρευνες για υδρογονάνθρακες στη Μαύρη Θάλασσα και την Ανατολική Μεσόγειο. Ενώ προειδοποίησε την Ελλάδα να απέχει «από όνειρα και ενέργειες, για τις οποίες θα μετανιώσει όπως και πριν από έναν αιώνα» και κάλεσε την Αθήνα «να συνέλθει».