Τα χρήματα τους θα πάρουν πίσω οι ιδιοκτήτες που δήλωσαν τις πραγματικές επιφάνειες των ακινήτων τους και πλήρωσαν αδίκως υπέρογκα πρόστιμα και προσαυξήσεις στους δήμους. Συγκεκριμένα, θα τους επιστραφούν τα ποσά περάν της οφειλής που προκύπτει από την ρύθμιση των αδήλωτων τετραγωνικών που βρίσκεται σε ισχύ.

Σε νομοσχέδιου του υπουργείου Εσωτερικών (που τέθηκε σε διαβούλευση) και συγκεκριμένα στο άρθρο 45 ξεκαθαρίζεται πως η παράταση της ευνοϊκής ρύθμισης για τα αδήλωτα τετραγωνικά πιάνει και το μεσοδιάστημα 1η.1.2022 έως και τις 23.3.2022,οπου υπήρχε κενό νόμους και η πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων ηταν κλειστή.

Μετά από τις πιέσεις των ιδιοκτητών μέσω της ΠΟΜΙΔΑ το υπουργείο Εσωτερικών αναγνώρισε το αυτονόητο: Η νέα ρύθμιση για τις αδήλωτες επιφάνειες των ακινήτων ουσιαστικά παρατείνει την ισχύ της παλιάς που έληξε στις 31/12/2021. Άρα, πρόστιμα που επιβλήθηκαν (σε όσους έσπευσαν να ρυθμίσουν) στο μεσοδιάστημα από 1ης Ιανουαρίου έως και τις 23 Μαρτίου 2022, που ψηφίστηκε η ρύθμισης θα διαγραφούν και όπως αναφέρεται στο νομοσχέδιο «χρηματικά ποσά που κατέβαλαν οι πολίτες, πέραν των οφειλομένων σύμφωνα με τα άρθρα 66 του ν. 4830/2021 και 18 του ν. 4915/2021, επιστρέφονται κατόπιν αίτησής τους».

Δηλαδή, σύμφωνα με την -σωστή- ερμηνεία του νόμου ακυρώνονται τα εξοντωτικά αναδρομικά δημοτικά τέλη έως και 14 ετών και με προσαύξηση έως 200% ( στην περίπτωση οφειλής ΤΑΠ), καθώς ισχύσει το ευνοϊκό καθεστώς της ρύθμισης μέχρι τις 30 Ιουνίου, με ανοιχτό το ενδεχόμενο παράτασης της.

Πριν την υποβολή δήλωσης για τα αδήλωτα τετραγωνικά οι φορολογούμενοι θα πρέπει να γνωρίζουν τα εξής:

1. Η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την υποβολή εκπρόθεσμων δηλώσεων των πραγματικών επιφανειών των ακινήτων στους δήμους λειτουργεί στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://tetragonika.govapp.gr.

2. Όσοι υποβάλουν δηλώσεις και αποκαλύψουν τον πραγματικό αριθμό των τετραγωνικών μέτρων των ακινήτων τους στους δήμους, όπως αυτός είναι ήδη δηλωμένος στο Ε9 της Εφορίας θα απαλλαγούν πλήρως από αναδρομικές χρεώσεις δημοτικών φόρων και δημοτικών τελών, προστίμων και προσαυξήσεων (που φθάνουν μέχρι και το 200%) για χρονικές περιόδους πριν από το 2020.

3. Η υποβολή της δήλωσης των αδήλωτων τετραγωνικών συνοδεύεται με προσαύξηση 20% στα οφειλόμενα τέλη της περιόδου από την 1η Ιανουαρίου 2020 μέχρι την ημέρα της υποβολής της δήλωσης.

4. Δεν χρειάζεται να δηλώσουν όλοι οι ιδιοκτήτες την πραγματική επιφάνεια του ακινήτου στο οποίο έχουν δικαιώματα (πλήρης κυριότητα, ψιλή κυριότητα ή επικαρπία). Αρκεί να δηλωθεί από έναν ιδιοκτήτη.

5. Κάθε δήλωση γίνεται ανά αριθμό παροχής για τα ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα ή ανά ακίνητο σε περίπτωση που δεν είναι ηλεκτροδοτούμενο. Επιλέγοντας ακίνητο με αριθμό παροχής, θα προστεθούν αυτόματα στη δήλωσή και όσα ακίνητα έχετε στον Δήμο με τον ίδιο αριθμό παροχής.

6. Ο λογαριασμός των αδήλωτων τετραγωνικών μπορεί να εξοφληθεί σε 24 ισόποσες μηνιαίες δόσεις με ελάχιστο όριο μηνιαίας δόσης πλην της τελευταίας δόσης τα 10 ευρώ για φυσικά πρόσωπα και τα 50 ευρώ για τα νομικά πρόσωπα.

Πηγή: protothema.gr