Η έκθεση μιας εξεταστικής επιτροπής που συγκροτήθηκε με εντολή του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ κατηγορεί το Ισραήλ αναφορικά με την Παλαιστίνη.

Συγκεκριμένα, η έκθεση αναφέρει ότι η κατοχή των παλαιστινιακών εδαφών από το Ισραήλ και οι διακρίσεις εις βάρος του παλαιστινιακού λαού είναι οι κυριότερες αιτίες των επαναλαμβανόμενων εντάσεων και της αστάθειας.

«Τα συμπεράσματα και οι συστάσεις, που σχετίζονται με τις βαθύτερες αιτίες (σ.σ. αυτής της σύγκρουσης), παραπέμπουν συντριπτικά στο Ισραήλ, πράγμα που αναλύουμε ως ένα δείκτη της ασύμμετρης φύσης της σύγκρουσης και της πραγματικότητας στην οποία ένα κράτος κατέχει ένα άλλο», γράφει η πρόεδρος αυτής της επιτροπής, η Νοτιοαφρικανή και πρώην Ύπατη Αρμοστής για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Ναβανεθέμ Πιλάι.

«Ο τερματισμός της κατοχής εδαφών από το Ισραήλ, σε πλήρη συμμόρφωση με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, παραμένει ζωτικής σημασίας για τον τερματισμό του επίμονου κύκλου βίας», αναφέρει αυτή η πρώτη έκθεση αυτής της επιτροπής.

«Αυτό που έχει μετατραπεί σε μια κατάσταση διαρκούς κατοχής έχει καταγγελθεί τόσο από Παλαιστίνιους όσο και από Ισραηλινούς φορείς ως μία από τις ρίζες των επαναλαμβανόμενων εντάσεων, της αστάθειας και της παρατεταμένης σύγκρουσης τόσο στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη, συμπεριλαμβανομένης της Ιερουσαλήμ, όσο και στο Ισραήλ», συνεχίζει η έκθεση.