Για μια ακόμα χρονιά η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος πέρασε για την Πάτρα κυρίως με λόγια και ευχές, παρά με δράσεις. Την ίδια ώρα τα σοβαρά περιβαλλοντικά θέματα της πόλης παραμένουν χρονίζοντα και άλυτα, ενώ απλά ζητήματα καθημερινότητας (καθαριότητα, εικόνα πόλης, κοπή χόρτων, διάβρωση ακτών, διαχείριση απορριμμάτων κ.α.) αντί να αντιμετωπίζονται, επιδεινώνονται. Τεράστιες ευθύνες ανήκουν στη δημοτική αρχή που αλλού αδρανεί, αλλού αδιαφορεί, αλλού αποδεικνύεται ανίκανη να επιτελέσει το έργο της.

Το σπιράλ, με αφορμή αυτή την παγκόσμια ημέρα, επιλέγει να γιορτάσει με μία εθελοντική δράση ευαισθητοποίησης των δημοτών, παρά με ευχολόγια και στείρα κριτική. Η δράση έχει οριστεί για τη Δευτέρα 13 Ιουνίου 2022, ανήμερα του Αγίου Πνεύματος, από τις 7μμ το απόγευμα.Θα προηγηθεί μία περιήγηση δύο διαφορετικών μονοπατιών, με συνοδούς και ξεναγούς, και στη συνέχεια, σε συγκεκριμένη περιοχή του δασυλλίου, θα ακολουθήσει καθαρισμός και περισυλλογή σκουπιδιών.

Οι Πατρινοί θεωρούμε το αγαπημένο, προσβάσιμο και αγέρωχοπεριαστικό άλσος του δασυλλίου ως το σημαντικότερο σημείο δασικής αναφοράς της πόλης. Πρόκειται για αυτόν τον ανεπανάληπτο φυσικό πνεύμονα με την πυκνή βλάστηση και την πανέμορφη θέα, που στέκεται περήφανος και εύκολα προσβάσιμοςστο κέντρο της πόλης, ως τόπος αναψυχής και ηρεμίας, βόλτας και άθλησης για μικρούς και μεγάλους. Το δασύλλιο, όμως, σήμερα είναι παραμελημένο, βρόμικο και αφιλόξενο.

Αποφασίσαμε να δράσουμε και να καθαρίσουμε μέρος της περιοχής από σκουπίδια. Την πρωτοβουλία της δράσης έχει το σπιράλ με τις Ομάδες Εργασίας #Εθελοντισμός και #Περιβάλλον, ενώ η διοργάνωση γίνεται με την πολύτιμη υποστήριξη του projectΚΑ.ΠΑ. μιας ΕθελοντικήςΟμάδας για τον καθαρισμό κοινόχρηστων χώρων πρασίνου και παραλιών στην Πάτρα. Η δράση είναι ελεύθερη για όποιον θέλει να συμμετάσχει και το ανοικτό κάλεσμα αναφέρει τα εξής:

«Ελάτε να καθαρίσουμε από σκουπίδια το αγαπημένο δασύλλιο! Με τον κατάλληλο εξοπλισμό -θα φροντίσουν οι διοργανωτές γι’ αυτό- (γάντια, μεγάλες σακούλες σκουπιδιών κλπ), με την κατάλληλη ατομική ένδυση, μικροί-μεγάλοι (καπέλο, μακρύ παντελόνι, μπλούζα με μακριά μανίκια, αθλητικά παπούτσια, με ατομικό παγούρι με νερό). Ημέρα: Δευτέρα 13/6/22.Ώρα έναρξης: 7μμ. Σημεία εκκίνησης: 1.Πλατεία Οδυσσέα Ανδρούτσου (Βλατερού), 2.Θέση "Ασύρματος". Τόπος λήξης: κεντρικό δασάκι (πάνω από το τουριστικό κατάστημα) για κέρασμα κι ευχαριστίες.