Για νέες εμπειρίες και καινούργια ταξίδια ετοιμάζεται ο πατρινός Καραγκιόζης, δείχνοντας την παράδοση που έχει το θέατρο σκιών με την αχαϊκή πρωτεύουσα και πόσο συνυφασμένη είναι η συγκεκριμένη τέχνη με την ζωντανή πολιτιστική κληρονομιά αυτής της πόλης.

Ζωντανή με σύγχρονους εκπροσώπους που αναδεικνύουν θέματα μέσα από την επικαιρότητα και τα οποία απασχολούν τις κοινωνίες και τους ανθρώπους, δοσμένα μέσα σε μια καυστική, σατυρική και χιουμοριστική ματιά, στοιχεία που αποτελούν το αρχέγονο του θεάτρου σκιών.

Ο πατρινός Καραγκιόζης η παράδοση που έχει πίσω του και η σύγχρονη διαμόρφωση του θα ταξιδέψουν στην Τυνησία, εκπροσωπώντας την Ελλάδα, σε ένα φεστιβάλ που ενώνει πολιτισμούς και κουλτούρες.

Εκπρόσωπος όλων των παραπάνω θα είναι ο πατρινός Καραγκιοζοπαίκτης Χρήστος Καλπουζάνης που θα πάρει μέρος για ακόμα μία χρονιά στο πρόγραμμα «Οι Φάροι της Μεσογείου» πηγαίνοντας αυτή τη φορά στην Τυνησία και συγκεκριμένα σε δύο πόλεις της, στην Σφαξ και στην Τύνιδα.

Η παράσταση που θα παρουσιάσει ονομάζεται «Οδύσσεια ‘22» και αναφέρεται εμμέσως σε ένα ζήτημα που απασχολεί τις σύγχρονες κοινωνίες, το προσφυγικό, με φόντο την Μικρασιατική Καταστροφή, μια από τις μεγαλύτερες τραγωδίες που έζησε ο σύγχρονος ελληνισμός, κλείνοντας πλέον 100 χρόνια από αυτό το γεγονός που διαμόρφωσε την νεότερη Ελλάδα.

Στην πραγματικότητα με τον όρο Οδύσσεια ο δημιουργός του έργου αποτυπώνει την Οδύσσεια που ζούμε όλοι μας, έτσι όπως την αντιλαμβάνεται ο καθένας μας, αυτός που ξενιτεύεται, αυτός που μένει στον τόπο του, αυτός που αναζητάει ένα καλύτερο αύριο για τον ίδιο και την οικογένεια του ή ακόμα αυτός που μέσα από τις εσωτερικές του αναζητήσεις ψάχνει λύσεις στα όποια αδιέξοδα έχει μπροστά του.


Εμπνευστής η Οδύσσεια και ο Όμηρος

«Το έργο είναι εμπνευσμένο από τον Ομηρικό ήρωα όμως αναφέρεται στην Οδύσσεια του σύγχρονου ανθρώπου, έτσι όπως την αντιλαμβάνεται ο καθένας μας, δηλαδή στην προσωπική Οδύσσεια του καθενός μας» τονίζει ο Χρήστος Καλπουζάνης.

Το έργο θα ανέβει στις 20 Ιουνίου στην πόλη Σφάξ, στις 26 Ιουνίου στην πρωτεύουσα της Τυνησίας στην Τύνιδα, ενώ πρεμιέρα θα κάνει στο Κάστρο του Ρίου στις 18 Ιουνίου, σε μία παράσταση που θα συμμετέχει και το Λύκειο Ελληνίδων.

Μαζί με τον Χρήστο Καλπουζάνη και τους συνεργάτες του, στην παράσταση θα πάρει μέρος ο ηθοποιός Μιχάλης Καταρχιάς, ενώ το video animation είναι από την Εύη Βλαχάκη.

Η παράσταση θα ταξιδέψει και σε άλλα μέρη του κόσμου εκτός της Τυνησίας, σε πόλεις της Ιταλίας και της Γερμανίας, ενώ στις 2 Ιουλίου θα πάρει μέρος στο φεστιβάλ Γράμμου, στην Καστοριά. Την παράσταση υποστηρίζει ο Mojo live.