Σοβαρό θέμα για τη συνέχιση του έργου της επέκτασης του Βιολογικού Καθαρισμού της Πάτρας και τη σύνδεση του με τα Βραχνέικα, τα Ροΐτικα και το Μονοδένδρι.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Νεολόγος», με βάση την απάντηση που έδωσε το υπουργείο Οικονομικών προς την Κτηματική Υπηρεσία, ζητείται ανάκληση της απόφασης της παραχώρησης χρήσης τμημάτων αιγιαλού και παραλίας στην περιοχή, εξαιτίας των αντλιοστασίων.

Το σκεπτικό της ανάκλησης έχει να κάνει με το επιχείρημα ότι δεν τηρήθηκε η αρχική και εγκεκριμένη μελέτη, όπως και η άδεια για την ανέγερση των τριών κτιρίων. Τα δύο από αυτά που βρίσκονται στην παραλιακή ζώνη μεταξύ Ροϊτίκων και Μονδενδρίου έχουν ήδη ανεγερθεί, ενώ το τρίτο είναι υπό κατασκευή.

Πλέον η ΔΕΥΑΠ αναμένεται να κληθεί άμεσα να κατεδαφίσει τα τρία κτίρια και να προχωρήσει στην ανέγερση νέων, έτσι ώστε να μην χρειαστεί να δώσει πίσω όλα τα χρήματα του έργου η χρηματοδότηση του οποίου είναι από ΕΣΠΑ και κατά συνέπεια λήγει μέσα στους επόμενους μήνες.

Το ποσό της χρηματοδότησης είναι αρκετά υψηλό, φτάνει τα 10 εκατομμύρια ευρώ και αν ο δήμος κληθεί να τα επιστρέψει πίσω, αυτό θα έχει το ανάλογο κόστος στο δημοτικό ταμείο ή διαφορετικά τις αντίστοιχες ποινές από τις επιτροπές των ευρωπαϊκών προγραμμάτων.

Παράλληλα η δημοτική επιχείρηση θα κληθεί να καταβάλει και αντίστοιχα πρόστιμα για την παρανομία που έκανε, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών. Εκτός αυτού τίθεται και η απώλεια ενός σημαντικού έργου για την πόλη, καθώς δύσκολα θα υπάρξει παρόμοιο έργο στο νέο ΕΣΠΑ για την χρηματοδότηση του. Τι σημαίνει αυτό;

Ένα μεγάλο κομμάτι της Πάτρας που έχει να κάνει με τις παραπάνω περιοχές και γενικότερα με τις συνοικίες της νότιας πόλης θα παραμένει χωρίς αποχετευτικό δίκτυο, με τα σπίτια και τα καταστήματα να εξυπηρετούνται με βόθρους, όπως γίνεται μέχρι σήμερα, με τη θαλάσσια περιοχή να πληρώνει το αντίστοιχο περιβαλλοντικό κόστος.

Τι λέει η ΔΕΥΑ Πατρών

Πάντως, από την ΔΕΥΑΠ υποστηρίζουν ότι δεν έχει έρθει επισήμως στα γραφεία της, κανένα τέτοιο έγγραφο και ότι δεν υπάρχει καμία παρανομία.

Σε ότι αφορά το κτίσιμο των αντλιοστασίων στον αιγιαλό η επιχείρηση και τα στελέχη της εξακολουθούν και υποστηρίζουν ότι όλα τα αντίστοιχα έργα γίνονται σε τέτοια σημεία. Αξίζει να αναφέρουμε ότι με βάση την ΔΕΥΑΠ και τον δήμο η Κτηματική είχε δώσει την άδεια για να κτιστούν σε αυτά τα σημεία τα αντλιοστάσια.

Από την άλλη πλευρά οι κάτοικοι και οι επιχειρηματίες της περιοχής που από την αρχή ήταν αρνητικοί και ξεσηκώθηκαν για τα τρία αντλιοστάσια, καταφεύγοντας μάλιστα και σε νομικά μέσα, μιλούν πλέον για δικαίωση…