Η ανάπτυξη των επιχειρήσεων της ευρωζώνης ήταν ισχυρή τον Μάιο, αλλά κινδυνεύει να επιβραδυνθεί από το αυξανόμενο κόστος ζωής, τις διαταραχές της εφοδιαστικής αλυσίδας και την αβεβαιότητα γύρω από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, σύμφωνα με έρευνα της S&P Global.

Σύμφωνα με το Reuters, ο τελικός σύνθετος δείκτης υπευθύνων αγορών (PMI), που θεωρείται καλός δείκτης οικονομικής υγείας, υποχώρησε στις 54,8 μονάδες τον Μάιο από 55,8 τον Απρίλιο, ελαφρώς χαμηλότερα από την προκαταρκτική εκτίμηση για 54,9. Υπενθυμίζεται ότι οποιοδήποτε αποτέλεσμα είναι υψηλότερα από 50 μονάδες δείχνει ανάπτυξη και χαμηλότερα από αυτό δείχνει συρρίκνωση.

Ο συγκεκριμένος τομέας είχε λάβει ώθηση τους τελευταίους μήνες, καθώς οι περισσότεροι περιορισμοί που σχετίζονται με την πανδημία έχουν αρθεί και οι καταναλωτές επέστρεψαν σε έναν πιο φυσιολογικό τρόπο ζωής και απολάμβαναν να βγαίνουν ξανά έξω.

Ωστόσο, ο PMI υποδηλώνει ότι αυτή η ζήτηση αρχίζει να μειώνεται και ο δείκτης νέων επιχειρήσεων υπηρεσιών κινήθηκε καθοδικά, στο 55,0 από 56,6.

«Υπάρχουν επίσης ενδείξεις ότι η ώθηση στην οικονομία από τη συσσωρευμένη ζήτηση για υπηρεσίες καθώς χαλαρώνουν οι περιορισμοί της πανδημίας αρχίζει να εξασθενεί», δήλωσε ο Chris Williamson, επικεφαλής οικονομολόγος της S&P Global.

Οι εταιρείες μείωσαν τις προσδοκίες τους για ανάπτυξη το επόμενο έτος, ανησυχώντας για τις ελλείψεις προσφοράς, την αύξηση του κόστους διαβίωσης και τις πιο σφιχτές νομισματικές συνθήκες. Ο σύνθετος δείκτης μελλοντικής παραγωγής υποχώρησε στις 59,9 μονάδες από 60,5, φτάνοντας σε ένα από τα χαμηλότερα επίπεδά του από τότε που ξέσπασε η πανδημία.