Η απόσυρση του θέματος από την ημερήσια διάταξη του δημοτικού συμβουλίου, δεν σημαίνει ότι η ιδέα και το όλο εγχείρημα εγκαταλείφτηκε.

Ο λόγος για την έγκριση του πανελλήνιου διαγωνισμού καρναβαλικών μακετών εν όψει του Πατρινού Καρναβαλιού 2023. Ο δήμος και ο καρναβαλικός οργανισμός αποφάσισαν μετά τις αντιδράσεις που σημειώθηκαν από δημοτικές παρατάξεις, φορείς και καρναβαλιστές, αλλά και από τους τεχνίτες του καρναβαλικού συνεργείου να αναβάλει την συζήτηση επί του θέματος.

Πέρα από τις αντιδράσεις, μια ακόμα αιτία της αναβολής, έχει να κάνει και με κάποιες «εσωτερικές» αμφισβητήσεις και απορίες επί του ζητήματος, με την δημοτική αρχή να έχει συγκεκριμένες ιδεολογικές κατευθύνσεις για τους διαγωνισμούς και τους αναδόχους, αποφεύγοντας τους όταν μπορεί.

Η μόνη εξήγηση που μπορεί να δώσει κανείς για την εισήγηση αυτή είναι ότι στον δήμο και στον καρναβαλικό οργανισμό είδαν τις μακέτες που παρέδωσαν οι δύο από τους τρεις τεχνίτες του καρναβαλικού συνεργείου (οι άλλοι εργάζονται με μπλοκάκι), δεν τους άρεσαν και αποφάσισαν να προχωρήσουν σε έναν πανελλήνιο διαγωνισμό.

Αν ισχύει κάτι τέτοιο έρχεται και πάλι στο προσκήνιο το θέμα του μεγάλου κενού που άφησε ο Πέτρος Βρυώνης, έχοντας βγει στη συνταξιοδότηση (αν και ο ίδιος ισχυρίζεται ότι έχει αφήσει πολλές μακέτες στους «κληρονόμους» του), αλλά και γενικότερα το ζήτημα του μέλλοντος του καρναβαλικού συνεργείου και της τέχνης που μέχρι ώρας η Πάτρα ήταν αυτή που υποτίθεται γνώριζε καλά.

Ανάγκη για την ίδρυση σχολής

Γιατί με τον διαγωνισμό αυτόν είναι σαν να παραδέχεται η πόλη ότι πλέον δεν κατέχει, ούτε είναι αποκλειστικά δική της αυτή η τέχνη. Εκτός πια αν οι αρμόδιοι έχουν υπόψη τους κάποιον τεχνίτη Πατρινό ή εταιρεία για να αναλάβει τις μακέτες οπότε πάει άλλου το όλο θέμα.

Ο παρονομαστής όμως μένει ίδιος: Δεν θα πρέπει κάποια στιγμή η πόλη να ιδρύσει τη δική της σχολή για την εκμάθηση της καρναβαλικής τέχνης και της παραγωγής αρμάτων, δίνοντας το κίνητρο στα όποια ταλέντα υπάρχουν για να μάθουν και να εξειδικευτούν; Ένα τμήμα είχε ιδρυθεί πριν από εικοσαετία σε δημόσιο ΙΕΚ για αυτό το θέμα και ως εκεί. 

Πάντως, σε κάθε περίπτωση για όλα αυτά και άλλα πολλά ερωτήματα θα κληθούν να απαντήσουν οι αρμόδιοι σε δια ζώσης συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου. Γιατί δια ζώσης; Προφανώς για να δώσουν τις εξηγήσεις τους και να αναλύσουν το όλο σκεπτικό τους. Θα έχει ενδιαφέρον...