Φουντώνει η κόντρα στην Φλόριντα των ΗΠΑ, με αφορμή τον νόμο που ψηφίστηκε πρόσφατα για την απαγόρευση εκτρώσεων στις 15 εβδομάδες κύησης.

Αγωγή κατέθεσαν σήμερα νομικοί και οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Φλόριντα των ΗΠΑ κατά της Πολιτείας με αφορμή τον νόμο για απαγόρευση πραγματοποίησης εκτρώσεων στις 15 εβδομάδες κύησης, ακόμα και αν αυτή προέρχεται από εγκληματική πράξη (βιασμός).

«Καταπατά τα ανθρώπινα δικαιώματα»

Δικηγόροι και ακτιβιστές τονίζουν μεταξύ άλλων στην αγωγή που κατέθεσαν ότι ο νόμος αυτός αποτελεί βάναυση και κατάφορη καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και παραβιάζει τον συνταγματικό νόμο περί προστασίας της ιδιωτικής ζωής των Αμερικανών πολιτών.

Παράλληλα, τίθεται σε κίνδυνο η άδεια λειτουργίας σχετικών κλινικών, αλλά και γιατρών, που αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο σύλληψης και ενδεχόμενης φυλάκισης.

«Η έκτρωση είναι δικαίωμα κάθε γυναίκας»

Όπως αναφέρουν νομικοί κύκλοι, η αγωγή αυτή έρχεται να προστεθεί στο ήδη τεταμένο κλίμα που έχει προκαλέσει αντίστοιχος νόμος της Πολιτείας του Μισισιπή, κατά του οποίου έχει επίσης υποβληθεί αγωγή. Μάλιστα, η απόφαση αναμένεται σύντομα από το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ.

«Είναι αναφαίρετο δικαίωμα κάθε γυναίκας το δικαίωμα στην έκτρωση», υποστηρίζουν εκπρόσωποι των οργανώσεων για τα ανθρώπινα δικαιώματα.