Ο Τζο Μπάιντεν καλεί να «απαγορευθεί» στις ΗΠΑ, η πώληση τουφεκιών εφόδου σε ιδιώτες.

Συγκεκριμένα, ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν κάλεσε χθες το Κογκρέσο να βρει τρόπο να περιορίσει τις πωλήσεις τουφεκιών εφόδου και στηλίτευσε, σχεδόν δέκα ημέρες αφότου σφαγιάστηκαν δεκαεννιά παιδιά και δυο δασκάλες μέσα σε σχολείο της πολιτείας Τέξας, τους Ρεπουμπλικάνους που εναντιώνονται στη λήψη μέτρων.

Φτιάνει πια, τόνισε ο Μπάιντεν, για τα mass shootings που μαστίζουν τις ΗΠΑ

«Πόσα ακόμη μακελειά είμαστε διατεθειμένοι να αποδεχθούμε;» βρόντηξε ο αρχηγός του κράτους, επαναλαμβάνοντας στο δεκαπεντάλεπτο διάγγελμά του από τον Λευκό Οίκο ότι «φτάνουν πια» οι αέναα επαναλαμβανόμενες επιθέσεις με τη χρήση πυροβόλων όπλων, που βυθίζουν στο πένθος τις ΗΠΑ. Πίσω από το βήμα βρίσκονταν παραταγμένα 56 κεριά, που αντιπροσώπευαν τα θύματα των σφαγών στο σύνολο των αμερικανικών πολιτειών και περιοχών.

Μετά τις πιο πρόσφατες, στο πρωτοβάθμιο σχολείο της Ουβάλντε, σε σούπερ μάρκετ στο Μπάφαλο, σε νοσοκομείο στην Τάλσα, τόνισε πως «πάρα πολλές» τοποθεσίες στη χώρα έχουν «μετατραπεί σε τόπους σκοτωμών, σε πεδία μάχης».
Ο Μπάιντεν κάλεσε να απαγορευτεί η πώληση τουφεκίων εφόδου

Ο κ. Μπάιντεν κάλεσε να απαγορευθεί σε εθνικό επίπεδο η πώληση ημιαυτόματων τουφεκιών εφόδου, όπως είχε γίνει από το 1994 ως το 2004. Όμως, έχοντας επίγνωση της δυσκολίας που ενέχει η υιοθέτηση τέτοιου μέτρου στο Κογκρέσο, όπου η παράταξή του δεν διαθέτει παρά ισχνή πλειοψηφία, ο Δημοκρατικός πρόσθεσε πως το ελάχιστο που μπορεί και πρέπει να γίνει είναι να αυξηθεί το όριο ηλικίας για την αγορά τέτοιου είδους όπλων, που σήμερα είναι τα 18 έτη, στα 21.

Απαίτησε επίσης να απαγορευθούν οι γεμιστήρες μεγάλης χωρητικότητας, να γίνουν αυστηρότεροι οι έλεγχοι του ποινικού μητρώου και του ψυχολογικού ιστορικού επίδοξων αγοραστών όπλων και να υποχρεώνονται οι ιδιώτες να κρατούν τον οπλισμό τους κλειδωμένο στα σπίτια τους.

«Εδώ και είκοσι χρόνια, έχουν σκοτωθεί από πυροβόλα όπλα περισσότεροι μαθητές από ό,τι αστυνομικοί και στρατιωτικοί σε ώρα καθήκοντος μαζί. Σκεφτείτε το», πέταξε. «Η δεύτερη τροπολογία» του αμερικανικού Συντάγματος, που εγγυάται το δικαίωμα της οπλοκατοχής, δεν είναι «απόλυτη», έκρινε ο αμερικανός πρόεδρος.