Μέσα στο επόμενο διάστημα είναι να προχωρήσουν οι διαδικασίες για τον διαγωνισμό ενός ακόμα έργου που έχει να κάνει με καινοτομία και σύγχρονη τεχνολογία.

Αφορά την Δημοτική Βιβλιοθήκη της Πάτρας και την εγκατάσταση ενός συστήματος RFID το οποίο θα διευκολύνει τους βιβλιοθηκονόμους και τους εργαζόμενους εκεί στην αρχειοθέτηση και στην ανεύρεση των χιλιάδων συγγραμμάτων – βιβλίων.

Παράλληλα θα διασφαλίζει την Δημοτική Βιβλιοθήκη από τυχόν κλοπές και μη επιστροφές βιβλίων που δανείζονται στους αναγνώστες. Είναι ένα έργο που σχετίζεται με την ψηφιοποίηση των σπάνιων και πολύτιμων συλλογών της Δημοτικής Βιβλιοθήκης το οποίο έχει ολοκληρωθεί, ενώ περιλαμβάνεται και αυτό στον φάκελο της Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης.

Στο ΒΑΑ ουσιαστικά συμπεριλαμβάνονται ουσιαστικά δύο έργα που έχουν να κάνουν με τη Δημοτική Βιβλιοθήκη. Η ψηφιοποιήση  των σπάνιων αρχείων και πολύτιμων κειμηλίων που ανήκουν στον φορέα, ένα έργο που έχει ολοκληρωθεί και έχει διασφαλίσει ψηψιακά την διάσωση ενός πολύτιμου θησαυρού για τον Πολιτιστικό Οργανισμό και γενικότερα για την πόλη.

Όμως το σημαντικότερο έργο που αφορά την ενεργειακή αναβάθμιση του κτιρίου της Δημοτικής Βιβλιοθήκης, δεν έχει καν ξεκινήσει και ενώ η προθεσμία για την λήξη του προγράμματος λήγει μέσα στους επόμενους μήνες αφού κάθε έργο που περιλαμβάνεται στην ΒΑΑ θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί.

Σύμφωνα με την δημοτική αρχή η καθυστέρηση που έχει υπάρξει σχετίζεται με την μετεγκατάσταση του δημαρχιακού μεγάλου από το κτίριο της Μαιζώνος στο παλαιό Αρσάκειο, κάτι που επηρεάζει και την Δημοτική Βιβλιοθήκη αφού ο χώρος που βρίσκεται σήμερα η Πινακοθήκη θα μετατραπεί σε νεανική – εφηβική και παιδική βιβλιοθήκη.

Το μεγάλο πρόβλημα η υγρασία

Το γεγονός όμως ότι το ιστορικό κτίριο που στεγάζει την Δημοτική Βιβλιοθήκη έχει ανάγκη από ανασκευή και η ενεργειακή αναβάθμιση που θα πρέπει να προχωρήσει θα του δώσει μία άλλη πνοή.

Βλέπετε οι εργασίες που έχουν γίνει έχουν βελτιώσει κάπως την κατάσταση του, όμως με το έργο της ενεργειακής αναβάθμισης θα επιλυθεί οριστικά το πρόβλημα της υγρασίας που αποτελεί και το μεγαλύτερο ζήτημα για την Δημοτική Βιβλιοθήκη.

Οπότε το ερωτηματικό είναι πότε θα προχωρήσουν οι διαδικασίες για το έργο, η προκήρυξη του διαγωνισμού και ο ανάδοχος που θα προκύψει. Αξίζει να αναφέρουμε ότι ο προϋπολογισμός του έργου φτάνει συνολικά τα 500.000 ευρώ.