Η δημοτικότητα του αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν αυξήθηκε κατά έξι εκατοστιαίες μονάδες αυτή την εβδομάδα, φθάνοντας στο 42% και ανακάμπτοντας από το ιστορικό της χαμηλό, που είχε καταγράψει την περασμένη εβδομάδα, κατέδειξε δημοσκόπηση που διενεργήθηκε από το ινστιτούτο Ipsos για λογαριασμό του πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς και μεταδόθηκε χθες Τετάρτη.

Η διήμερη δημοσκόπηση κατέγραψε ότι το 52% του δείγματος αποδοκιμάζει το έργο του Δημοκρατικού. Η δημοτικότητα του κ. Μπάιντεν βρίσκεται κάτω από το 50% από τον Αύγουστο του 2021, γεγονός που επιτείνει την ανησυχία ότι οι Δημοκρατικοί οδεύουν να απολέσουν τον έλεγχο τουλάχιστον του ενός από τα δύο σώματα του Κογκρέσου στις ενδιάμεσες εκλογές της 8ης Νοεμβρίου.

Ο Αμερικανός πρόεδρος έχει βρεθεί αντιμέτωπος φέτος με ραγδαία αύξηση του πληθωρισμού, καθώς η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία συνέβαλε να αυξηθούν οι τιμές των καυσίμων στις αγορές, την ώρα που οι παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν προσκόμματα εξαιτίας της πανδημίας του νέου κορονοϊού.

Σε ό,τι αφορά την κομματική συσπείρωση, στις τάξεις των υποστηρικτών των Δημοκρατικών η δημοτικότητα του κ. Μπάιντεν αυξήθηκε στο 78%, από το 72% όπου είχε φθάσει την περασμένη εβδομάδα. Στην αντίπερα όχθη, μόλις το 12% των Ρεπουμπλικάνων εγκρίνει τις επιδόσεις του προέδρου στο αξίωμα.

Η δημοτικότητα του Τζο Μπάιντεν την περασμένη εβδομάδα ήταν σε επίπεδο συγκρίσιμο με αυτή του προκατόχου του, του Ρεπουμπλικάνου Ντόναλντ Τραμπ, η οποία είχε κατακρημνιστεί στο 33% τον Δεκέμβριο του 2017.

Η δημοσκόπηση των Ipsos/Ρόιτερς διενεργήθηκε στα αγγλικά, σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 1.005 αμερικανών ψηφοφόρων σε όλες τις ΗΠΑ. Στο δείγμα συμπεριλαμβάνονταν 435 πρόσωπα που δήλωσαν υποστηρικτές των Δημοκρατικών και άλλα 371 που δήλωσαν υποστηρικτές των Ρεπουμπλικάνων. Το περιθώριο στατιστικού σφάλματος είναι ±4%.