Τρομακτικές, αναφορικά με τον συνολικό αριθμό των νεκρών που άφησε πίσω της η ρωσική εισβοιλή, είναι οι εκτιμήσεις των τοπικών δημοτικών αρχών.

Σύμφωνα με τον Ουκρανό δήμαρχο Βαντίμ Μποϊτσένκο, οι άμαχοι που έχουν χάσει τη ζωή τους στη μαρτυρική πόλη, ανέρχονται σε 22.000, ωστόσο «όλο και περισσότερα γεγονότα δείχνουν πως οι συνέπειες του ρωσικού εγκλήματος είναι πολύ χειρότερες. Η τραγική κατάσταση του τοπικού πληθυσμού που βρίσκεται υπό κατοχή χρειάζεται την ιδιαίτερη προσοχή της παγκόσμιας κοινότητας», τόνισε ο Μποϊτσένκο στο Telegram.

Τον τελευταίο μήνα έχουν εμφανιστεί, με βάση τις ίδιες πηγές, 25 νέες περιοχές με χαρακώματα στο νεκροταφείο Staryi Krym. Οι σοροί των νεκρών τοποθετούνται σε διάφορα σημεία και στη συνέχεια «καλύπτονται» με πλάκες ως μεμονωμένες ταφές.

Συνολικά, το Δημοτικό Συμβούλιο ανέφερε ότι οι Ρώσοι εισβολείς έχουν θάψει τουλάχιστον 16.000 κατοίκους της Μαριούπολης σε ομαδικούς τάφους κοντά στα χωριά Staryi Krym, Manhush και Vynohradne από τα μέσα Απριλίου. «Άλλοι 5.000 άνθρωποι θάφτηκαν από τη δημοτική υπηρεσία μέχρι τα μέσα Μαρτίου. Χιλιάδες σοροί παραμένουν ακόμη κάτω από τα χαλάσματα» προσθέτουν οι δημοτικές αρχές.