Παγιδευμένοι σε ένα βουνό ανεξόφλητων λογαριασμών βρίσκονται δεκάδες οφειλέτες της ΔΕΗ, στην Πάτρα.

Είναι γνωστό ότι η αχαϊκή πρωτεύουσα ήταν από τις πόλεις που βρίσκονται στη λίστα με τον μεγαλύτερο αριθμό καταναλωτών που είχαν προχωρήσει σε διακανονισμούς με τη ΔΕΗ, βάζοντας σε δόσεις τα χρέη τους.

Τα χρέη όμως αυτά μετά την ενεργειακή κρίση και την εμφάνιση της ρήτρας αναπροσαρμογής στους λογαριασμούς, αντί να μειωθούν εκτοξεύτηκαν.

Οπότε οι καταναλωτές που είχαν μπει σε έναν ρυθμό και είχαν βάλει σε δόσεις τα χρέη τους βγήκαν εκτός προγραμματισμού, με τους εξοφλητικούς λογαριασμούς που τους ήρθαν το τελευταίο οχτάμηνο.

Το μεγαλύτερο μέρος από αυτούς τους καταναλωτές που ήλπιζαν έτσι ότι μέσα από τις δόσεις θα μπορέσουν να ξεχρεώσουν κάποια στιγμή το ρεύμα έχασαν τον διακανονισμό τους.

Αν μία φορά δεν δυσκολεύονταν στο να ανταποκριθούν στις δόσεις για τα προηγούμενα χρέη τους, τότε τους ήταν αδύνατον να πληρώσουν τον τρέχοντα λογαριασμό που είχε εκτοξευτεί στα ύψη.

Βγήκαν έτσι εκτός διακανονισμού και πλέον είναι αναγκασμένοι να προχωρήσουν σε νέα αίτηση προς την ΔΕΗ για να τακτοποιήσουν τα χρέη τους και να είναι σίγουροι ότι δεν θα δουν κάποια στιγμή το συνεργείο να τους κόβει το ρεύμα.

Οι δόσεις μάλιστα που θα πρέπει πλέον να διακανονίσουν στην νέα συμφωνία που θα κάνουν με τη ΔΕΗ θα είναι αρκετά περισσότερες στον αριθμό αφού το χρέος του με βάση τους λογαριασμούς που τους έχουν έρθει είναι πολύ υψηλότερο.

Η δυσκολία της προκαταβολής

Η μεγάλη δυσκολία πάνω σε όλο αυτό είναι η αρχή: Το να βρουν δηλαδή τα χρήματα που απαιτούνται για την προκαταβολή, έτσι ώστε να μπουν σε διαδικασία διακανονισμού. Κάτι που με το ύψος που έχει πάρει για πολλούς καταναλωτές το συνολικό ποσό οφειλής δεν είναι καθόλου αυτονόητο ή εύκολο. 

Ακόμα πιο δύσκολα είναι τα πράγματα για όσους έχουν φύγει από την ΔΕΗ και έχουν προχωρήσει σε συμφωνία με ιδιωτικές εταιρείες που παρέχουν ρεύμα, καθώς εκεί οι εταιρείες δεν χαρίζονται, κάτι που σημαίνει ότι κόβουν με ευκολία το ρεύμα σε σπίτια και σε επιχειρήσεις. 

Μέχρι τώρα ο υπολογισμός της προκαταβολής και των δόσεων για τους διακανονισμούς στην ΔΕΗ είχε ως εξής:

* Η οφειλή των 500 ευρώ, με την προκαταβολή να αντιστοιχεί στο 10% του συνολικού ποσού και σε πέντε δόσεις.

* Από 500 έως 1000 ευρώ η προκαταβολή αντιστοιχεί στο 10% του συνολικού ποσού και σε οχτώ δόσεις.

* Από 1.000 έως 2.000 ευρώ η προκαταβολή είναι στο 15% και σε 12 δόσεις.

* Από 2.000 έως 3.000 ευρώ η προκαταβολή είναι στο 20% και σε 18 δόσεις.

* Για χρέη άνω των 3.000 ευρώ υπάρχει η προκαταβολή του 20% σε 18 δόσεις ή διαφορετικά το 30% της προκαταβολής σε 24 δόσεις.