Αύξηση της τάξεως του 90% είχαμε κατά το πρώτο τετράμηνο του 2022, στα αιτήματα ελλιμενισμού των σκαφών αναψυχής για την περιοχή του Ιονίου.

Σύμφωνα με τον C.O. Founder και CEO της Sammy, Ιωάννη Κωστόπουλο, το φετινό καλοκαίρι ο θαλάσσιος τουρισμός και το yachting αναμένεται να χτυπήσει «κόκκινο» για τις μαρίνες και τους λιμένες της επικράτειας.  

Τα περισσότερα από αυτά τα αιτήματα αφορούν την καλοκαιρινή περίοδο και οι εκτιμήσεις λένε ότι ειδικότερα για το Ιόνιο τα αιτήματα θα διπλασιαστούν ή και θα τριπλασιαστούν κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού το διάστημα Μάιος – Σεπτέμβριος.

Η μέση διάρκεια κράτησης αντιστοιχεί σε 12 διανυκτερεύσεις σε σχέση με 8 πέρυσι, με το μέσο κόστος ελλιμενισμού λόγω της μεγαλύτερης διάρκειας παραμονής να είναι αυξημένο κατά 25-30%.

Ως προς τα σκάφη αναψυχής, φαίνεται να υπάρχει μια αύξηση στη χρήση ιστιοπλοϊκών σκαφών (22%) και σκαφών τύπου καταμαράν (10%) συγκριτικά με το 2021.

Το μέσο μήκος σκάφους διαμορφώνεται έως τώρα στα 13,24 μέτρα, σημειώνοντας μικρή αύξηση (12%). Ως προς τις σημαίες των σκαφών αναψυχής, το 48% αυτών είναι Ελληνικά, 29% έχουν την Ιταλική σημαία, 18% του Ηνωμένου Βασιλείου και 6% από την Γαλλία.

Ο ίδιος τονίζει: «Έπειτα από δύο χρόνια ύφεσης στο χώρο του θαλάσσιου τουρισμού η φετινή σεζόν αναμένεται να σηματοδοτήσει την ανάκαμψη του κλάδου και την επιστροφή στην κανονικότητα, με τα στατιστικά κίνησης να προβλέπεται να ξεπεράσουν αυτά του 2019.

H τάση αυτή επιβεβαιώθηκε από τους θεσμικούς εκπροσώπους και ομιλητές κατά τη διάρκεια του 1ου Πανελλήνιου συνεδρίου yachting, που διοργανώθηκε με μεγάλη επιτυχία τον περασμένο Φεβρουάριο, με την εκτίμηση ότι στο έτος 2022 πρόκειται να δούμε την καλύτερη τουριστική σεζόν των τελευταίων ετών».


Ιδανική μορφή τουρισμού

Ο θαλάσσιος τουρισμός μετά την απελευθέρωση των μέτρων κατά της πανδημίας COV-19, παίρνει τα πάνω του και σύμφωνα με τον κ. Κωστόπουλο «το yachting αποτελεί μία από τις ιδανικότερες μορφές τουρισμού που μπορούν να επιταχύνουν το άνοιγμα του τουρισμού στη χώρα μας, αφού αναδεικνύει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της ευρύτερης περιοχής αλλά και προωθεί έναν  τρόπο ταξιδιού όπου μικρές ομάδες ταξιδιωτών μπορούν να απολαύσουν με ασφάλεια τις διακοπές τους στη θάλασσα και στις Ελληνικές ακτογραμμές και νησιά».   

Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ένωσης Μαρίνων Ελλάδας, ο κλάδος του yachting συμβάλλει στο 1,41% του ΑΕΠ της χώρας, προσφέροντας 43.626 θέσεις εργασίας και πάνω από 13.000 οργανωμένες θέσεις ελλιμενισμού, ενώ για κάθε ένα ευρώ ελλιμενισμού, δημιουργούνται 5 ευρώ επιπλέον δαπανών στις τοπικές οικονομίες και προορισμούς.