Οι παράγκες στον καταυλισμό του Ριγανόκαμπου αυξάνονται και μαζί με αυτές αυξάνονται, σύμφωνα τους κατοίκους της περιοχής, τα κρούσματα παραβατικότητας, με τις κλοπές, τις διαρρήξεις και τις επιθέσεις να αποτελούν πλέον ρουτίνα.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει ο πρόεδρος των συλλόγων που έχουν συνθέσει την συντονιστική αγώνα του ανατολικού διαμερίσματος, Δημήτρης Δημητρόπουλος, το τελευταίο διάστημα η παραβατικότητα των Ρομά βρίσκεται εκ νέου σε έξαρση.

Οι επιθέσεις σε δρόμους της Εγλυκάδας, της Περιβόλας και του Ριγανόκαμπου που γειτνιάζουν με τον καταυλισμό είναι συχνές και μάλιστα όπως αναφέρουν οι κάτοικοι υπάρχουν οδοί των συγκεκριμένων περιοχών που φοβούνται να κυκλοφορήσουν πεζοί.

Οι ένοικοι του καταυλισμού κρύβονται πίσω από τις καλαμιές, τα δέντρα και τους θάμνους και κάνουν επιθέσεις σε πεζούς που περνούν μόνοι τους από το σημείο.

Μάλιστα, στις περισσότερες από τις επιθέσεις αυτές πρωταγωνιστές είναι ανήλικα παιδιά που στέλνονται από τους μεγαλύτερους τους, γνωρίζοντας ότι και να πιαστούν είναι τέτοια η νομοθεσία που μετά από λίγο θα αφεθούν ελεύθεροι.

Στο μεταξύ οι δρόμοι που οδηγούν στον καταυλισμό και βρίσκονται δίπλα από αυτούς είναι απροσπέλαστοι ακόμα και με οχήματα. Οδηγοί που έχουν πλησιάσει το τελευταίο διάστημα τους δρόμους αυτούς έχουν δεχθεί επιθέσεις από ομάδες ρομά με πέτρες, με φρούτα ή και άλλα αντικείμενα.

Πάνω από 150 άτομα

Η επιθετικότητα αυτή προέρχεται κυρίως, σύμφωνα με τους κατοίκους της περιοχής, από τους ένοικους της μιας ομάδας των παραγκών που βρίσκονται στο καταυλισμό, ο οποίος είναι χωρισμένος στα δύο. 

Οι παράγκες, με βάση τις εκτιμήσεις και τις παρατηρήσεις που έχουν κάνει οι κάτοικοι, έχουν φτάσει κοντά στις 30 και ο αριθμός των ατόμων που ζουν στον καταυλισμό είναι υπολογίζεται ότι πλέον έχει ξεπεράσει συνολικά τους 150.

Τα περισσότερα από αυτά τα άτομα είναι ανήλικοι, έφηβοι και γυναίκες, ενώ η κινητικότητα που υπάρχει εντός του καταυλισμού παραμένει έντονη, με άλλους να φεύγουν και άλλους να έρχονται, χωρίς κανείς να γνωρίζει την ταυτότητα των ανθρώπων αυτών.

Σύμφωνα με τους κατοίκους της περιοχής ο καταυλισμός είναι άβατο για την αστυνομία και για την πυροσβεστική. Μπαίνουν μόνο με οργανωμένες και συντονισμένες επιχειρήσεις εντός του καταυλισμού.

Ο φόβος των φωτιών

Εκείνο που φοβίζει όμως περισσότερο από οτιδήποτε άλλο τους κατοίκους είναι ο κίνδυνος που υπάρχει για την πρόκληση μιας μεγάλης πυρκαγιάς εξαιτίας των συχνών φωτιών που ανάβουν οι Ρομά.

Οι φωτιές που ανάβονται στον καταυλισμό είναι σχεδόν σε καθημερινή βάση, με τους Ρομά να καίνε λάστιχα, χόρτα, καλαμιές ακόμα και διαφόρων ειδών απορρίμματα.

Αν μια από τις φωτιές αυτές ξεφύγει τότε υπάρχει σοβαρός κίνδυνος οι φλόγες να επεκταθούν και με τη βοήθεια των καιρικών συνθηκών να φτάσουν στο σημείο να απειλήσουν σπίτια, περιουσίες, ακόμα και ανθρώπινες ζωές.

Άλλωστε, σύμφωνα με τους κατοίκους της περιοχής, το έργο αυτό το έχουμε ξαναδεί το περασμένο καλοκαίρι όταν από μία τέτοια φωτιά το περασμένο καλοκαίρι κόντεψε να καεί η μονάδα της ΔΕΥΑΠ, με τις φλόγες να απειλούν να μπουν στην πόλη.