Εκδικάζεται την Τετάρτη 1 Ιουνίου ενώπιον του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών η Συλλογική Αγωγή και η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων του ΙΝΚΑ-Γενική Ομοσπονδία Καταναλωτών Ελλάδας και της Ένωσης Καταναλωτών Νομού Αιτωλοακαρνανίας κατά παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας, αναφορικά με τη ρήτρα αναπροσαρμογής.

Στην δίκη έχουν κάνει πρόσθετη παρέμβαση ο Σύλλογος Καταστημάτων Εστίασης και Αναψυχής Ν. Αχαΐας – ΣΚΕΑΝΑ, όπως και άλλοι κλαδικοί φορείς επαγγελματιών, ενώ πιθανή είναι και η πρόσθετη παρέμβαση των Εμπορικών Συλλόγων της Αχαΐας, καθώς έκριναν πως αυτός είναι ο πιο πρόσφορος τρόπος, για να έχουν γρήγορα αποτελέσματα για τα μέλη τους.

Στη συλλογική αγωγή συμμετέχουν οικιακοί καταναλωτές, επαγγελματίες εστίασης, φούρνοι, καφέ, έμποροι, βιοτεχνίες, βιομηχανίες, αγρότες, κτηνοτρόφοι μηχανικοί, δικηγόροι, γιατροί, κ.ά. Να σημειωθεί ότι την ίδια ημέρα εκδικάζεται παρόμοια αγωγή που έχει καταθέσει η Ένωση Καταναλωτών ΕΚΠΟΙΖΩ.

Μέχρι σήμερα έχουν εκδοθεί προσωρινές Διαταγές του Μονομελούς Πρωτοδικείου Πατρών, που επιτάσσουν την αποχή των εταιριών από κάθε ενέργεια διακοπής ρεύματος εναντίον καταναλωτών, υπό τον όρο ότι, οι καταναλωτές θα καταβάλλουν τις λοιπές χρεώσεις των τρεχόντων και μελλοντικών λογαριασμών, εκτός των ποσών που αντιστοιχούν στην ρήτρα αναπροσαρμογής.

Οι καταναλωτές αυτοί εμπίπτουν στην κατηγορία των ευάλωτων ομάδων. Εκκρεμεί βέβαια, η συζήτηση των Ασφαλιστικών Μέτρων και η έκδοση οριστικών αποφάσεων.