Οι ανατιμήσεις στα τρόφιμα είναι ένας εφιάλτης που συνεχίζεται, τόσο για τους επαγγελματίες εστίασης που προμηθεύουν τις παραγγελίες για τα μαγαζιά τους, όσο και για τους πελάτες που ειδικότερα τώρα που καλοκαιριάζει θέλουν να βγουν έξω έστω και μία φορά την εβδομάδα για να ξεφύγουν από την ρουτίνα και να περάσουν καλά.

Όμως τι γίνεται με τα ποτά; Σύμφωνα με τους επαγγελματίες στα ποτά η κατάσταση με την ακρίβεια και τις ανατιμήσεις έχει μετριαστεί και τουλάχιστον μέχρι ώρας δεν θυμίζει σε τίποτα τις αυξήσεις στα τρόφιμα και στις πρώτες ύλες.

Η αύξηση στα αλκοολούχα ποτά, όπως για παράδειγμα σε μία βότκα, σε ένα ρούμι, σε ένα ουίσκι ή σε μία τεκίλα, δεν ξεπερνάει για τους επαγγελματίες το 5% σε σύγκριση με τις τιμές με τις οποίες προμηθεύονταν τα ίδια είδη πριν από ένα χρόνο.

Το γεγονός αυτό έχει διευκολύνει τους επαγγελματίες στο να μην προχωρήσουν σε αυξήσεις στα ποτά και το μικρό αυτό ποσοστό της ανατίμησης να επιλέξουν να το απορροφήσουν.

Κάποια μαγαζιά που έχουν προχωρήσει σε ορισμένες αυξήσεις στα ποτά είναι της τάξεως των 50 λεπτών ή του ενός ευρώ και τα περισσότερα από αυτά την έχουν κάνει όχι λόγω ανατιμήσεων του είδους, αλλά για να εξισορροπήσουν – όσο αυτό είναι δυνατόν - την κατάσταση που υπάρχει με την ακρίβεια στα τρόφιμα και στην ενέργεια.

Όμως τα περισσότερα έχουν κρατήσει σταθερές τις τιμές τους. Η μπύρα έχει πάρει και αυτή μια μικρή αύξηση στις παραγγελίες των καταστημάτων της τάξεως του 4% με 5%, ενώ και σε αυτό το είδος οι τιμές είναι σταθερές στους τιμοκαταλόγους των περισσοτέρων μαγαζιών.

Μια μικρή αύξηση της τάξεως του 7% έχει πάρει και η τιμή του κρασιού με τα καταστήματα να έχουν ανεβάσει ελάχιστα την τιμή για τους πελάτες τους, ενώ τα ίδια πάνω κάτω συμβαίνουν και με τα ούζα, τα τσίπουρα ή άλλα παραδοσιακά ποτά που επιλέγονται από την νεολαία και όχι μόνο.

Μειωμένη η κατανάλωση των αλκοολούχων

Παρόλα αυτά η κατανάλωση σε σύγκριση με παλιότερα δεν είναι ίδια και έχει μειωθεί σημαντικά.

Ο κόσμος πίνει ένα ποτό, άντε δύο το πολύ και αυτό είναι όλο. Βλέπετε η ακρίβεια έχει μειώσει σημαντικά τον προϋπολογισμό που δίνει στις εξόδους του, ακόμα και αυτές τις ελάχιστες φορές του μήνα που βγαίνει (κάθε Σάββατο κατά μέσο όρο).

Οι μόνο που εξακολουθούν να πίνουν αρκετά, χωρίς να νοιάζονται για τα λεφτά που ξοδεύουν είναι όσοι έχουν κάποιο πρόβλημα με το αλκοόλ, χωρίς ίσως να το γνωρίζουν ακόμα. Όμως πλέον πολλοί από αυτούς κάθονται και τα πίνουν στο σπίτι τους, παρά βγαίνουν έξω, φαινόμενο που έχει κάνει την εμφάνιση του και στις παρέες των φοιτητών ή των νεαρών της πόλης.