Το αριστούργημα αυτό του Σαίξπηρ, η υπέροχη αυτή κωμωδία, είναι ένα από τα νεανικά του έργα. Αφιερωμένο στην πιο μεγάλη μέρα του χρόνου, στις προλήψεις, δεισιδαιμονίες,ξόρκια, θρύλους και μάγια που ζούσαν και ζουν ακόμα στα λαϊκά στρώματα, τη νύχτα αυτή,στο καλοκαιρινό Ηλιοστάσιο.
Η κωμική ιστορία, που είναι ένα θεατρικό έργο, γραμμένο σε ποίηση από τον Σαίξπηρ,διαδραματίζεται στην Αθήνα (η Αθήνα σύμφωνα με τη φαντασία του συγγραφέα, εκτός τόπου και χρόνου). Ο Θησέας, ο βασιλιάς της Αθήνας, πρόκειται να παντρευτεί την Ιππολύτη, σε τέσσερεις μέρες που θα είναι η νέα σελήνη. Οργισμένος ο Αιγέας, του εκφράζει το θυμό του που η κόρη του η Ερμία, αγαπάει και θέλει να παντρευτεί τον Λύσανδρο, σε αντίθεση με την επιθυμία του πατέρα της, που θέλει να της δώσει για άντρα τον Δημήτριο. Και οι δύο άντρες, Λύσανδρος και Δημήτριος, είναι ξετρελαμένοι με την Ερμία. Τον Δημήτριο, όμως, αγαπάει η Ελένη, η παιδική φίλη της Ερμίας. Όσο τρέχει πίσω του η Ελένη, τόσο τη διώχνει μακριά. Οι ερωτευμένοι Λύσανδρος και Ερμία, το σκάνε το βράδυ και πηγαίνουν σε ένα λιβάδι έξω από την Αθήνα. Η Ελένη γνωρίζει το μυστικό και το εκμυστηρεύεται στον Δημήτριο, για να τον κάνει να ξεχάσει την Ερμία. Εκείνος, όμως, αντί να ξεχάσει, ακολουθεί τους ερωτευμένους στο δάσος, όπου υπάρχουν ξωτικά, μάγια, αλλά και μια θεατρική ομάδα που κάνει πρόβες για να παίξει μια θεατρική παράσταση στο γάμο του Θησέα και της Ιππολύτης. Η ομάδα αποτελείται από εργάτες και μαστόρους, που έχουν μοιραστεί ρόλους ανθρώπων, ενός λιονταριού, ακόμα και ενός τοίχου! Σ’ αυτό το δάσος,όλοι, βασιλείς, θνητοί, ερωτευμένοι, ερασιτέχνες ηθοποιοί, συναντιούνται με τα
πειραχτήρια-ξωτικά, που διασκεδάζουν κάνοντας πλάκες, τη μέρα του ηλιοστάσιου. Η Τιτάνια, ο Όμπερον και ο βοηθός του ο Πουκ, είναι τα ξωτικά του καλοκαιριού που ζουν και αυτά στο δάσος. Επειδή η Τιτάνια δεν δίνει τον ακόλουθό της στον Όμπερον, εκείνος, με τον βοηθό του τον Πουκ, αναλαμβάνουν δράση. Γνωρίζουν ένα βοτάνι που, αν το τρίψεις στα βλέφαρα κάποιου, όταν κοιμάται, εκείνος, ξυπνώντας θα ερωτευθεί τον πρώτο άνθρωπο που θα συναντήσει μπροστά του.
Οι χαρακτήρες στο έργο λειτουργούν με αμεσότητα και φυσικότητα, διότι τον Σαίξπηρ τον ενδιαφέρει κυρίως η κωμική κατάσταση, οι παρεξηγήσεις. Η στιχουργική δεξιοτεχνία και η λυρική του διάθεση ξεχωρίζουν στο έργο μαζί με τη θεατρικότητα και τη δεινότητά του να αναδεικνύει σε θεατρική πράξη μια αλληλουχία φαρσικών συγκυριών. Στο έργο αυτό που υμνεί τη φύση και τον έρωτα, το όνειρο μπλέκεται με την πραγματικότητα, η φαντασίωση με τον εφιάλτη, η αγνή αγάπη με την ερωτική μανία.
Ο Χρήστος Στρέπκος σκηνοθετεί έναν υπερφυσικά ονειρικό κόσμο, με αέρινες νεράιδες, πέπλα ομίχλης και γιορτές υπό το φως της σελήνης. Ο σκηνοθέτης μάς παρουσίασε μια θεατρική παράσταση ξεχωριστής κομψότητας και ποίησης, χειμαρρώδης, δυναμική και σαρωτική, αρχέγονη και αιθέρια. Μια παράσταση με εύστοχη και ισορροπημένη ροή,ρομαντικά σύγχρονη αντίληψη και στοχαστικό βλέμμα, που κατάφερε να κοινωνήσει τον λόγο του Σαίξπηρ με αμεσότητα και απλότητα στους θεατές.
Επιπλέον, ο Στρέπκος καθοδηγεί άψογα μια υποκριτική πεντάδα γεμάτη ενθουσιασμό και αυτοπεποίθηση. Η Σταυρούλα Τσιάμη (Ελένη / Τιτάνια/ Βελόνης) κατάφερε να αποδώσει τα μέγιστα ως Τιτάνια, εκφραστικά και κινησιολογικά, με ευχέρεια και χάρη, σαν σχεδόν άυλο στοιχείο, προσφέροντας μια ολοκληρωμένη ερμηνεία. Ως Ελένη είχε την πρέπουσα δροσιά,ορμή κι ευαισθησία. Ο Θοδωρής Βράχας (Πουκ / Δημήτριος/ Μπρίκης) ερμηνεύοντας τον Πουκ, ρόλο που αποτελεί την κορύφωση των κωμικών χαρακτήρων του Σαίξπηρ, ήταν ζωηρός, αναπάντεχος, αεικίνητος, αλαζόνας και γκαφατζής, έξοχος σωματικά και απόλυτα χαριτωμένος. Συγχρόνως, έπαιξε με δυναμισμό και ενέργεια, δίνοντάς μας έναν πλήρως γοητευτικό Δημήτριο. Ο Γιάννης Γιαραμαζίδης (Λύσανδρος / Σφήνας) έπαιξε με νεανικό αίσθημα και τόλμη τον Λύσανδρο. Η Ελίνα Σταμοπούλου (Ερμία / Νεράιδα / Σουραύλης) ως Ερμία εξέπεμπε αθωότητα, εξωστρέφεια και ειλικρίνεια. Ως Σουραύλης, έπλασε ένα
χαρακτήρα γραφικότατο και ξεκαρδιστικό. Ο Βασίλης Κόκκαλης (Πάτος / Όμπερον) μας καθήλωσε για άλλη μια φορά με το θεατρικό του ταλέντο. Η ερμηνεία του, ως Όμπερον,είχε κυριαρχία, απλότητα και πνευματικότητα. Επιπλέον, με το σπινθηροβόλο του παίξιμο μάς πρόσφερε έναν Πάτο γεμάτο λαϊκότητα, γνησιότητα, αγαθότητα, πονηριά και κυρίως φοβερή κωμικότητα.
Η μετάφραση του Διονύση Καψάλη ήταν ποιητική και γλαφυρή. Η μουσική του Διονύση Μπάστα είχε αλήθεια, συναίσθημα και μαγεία. Τα κοστούμια του Κέννυ Μακλέλλαν ήταν έξοχες δημιουργίες, καθώς πολύ επιτυχημένα ξεχώριζαν τους τρεις κόσμους του έργου, ενώ τα σκηνικά του ήταν πολυλειτουργικά. Οι φωτισμοί του Βασίλη Κλωτσοτήρα έδρασαν καταλυτικά στην δημιουργία της ονειρικής ατμόσφαιρας. Η κίνηση της Ειρήνης Αποστολάτου ήταν δυναμική, ποικίλη και με έντονο τελετουργικό χρώμα.
Το έβλεπες, το ένιωθες, το ζούσες πως επρόκειτο για μια παράσταση που έχει γίνει με διάθεση και πάθος από ονειροπόλους και συνάμα επαγγελματίες καλλιτέχνες. Το γκροτέσκο, οι συνδυασμοί αταίριαστων στοιχείων, η αίσθηση του αλλόκοτου, του γελοίου,η διακωμώδηση και η σάτιρα ήταν τα μοτίβα που επαναλαμβάνονταν και ταυτίζονταν με το περιεχόμενο του έργου. Η μετάβαση από τη δυστυχία στην ευτυχία ή το αντίθετο, το φανταστικό και το χιούμορ, ο ρομαντισμός, ως άρνηση του άκρατου κυνισμού της εποχής μας, κυριαρχούσαν. Ένα συναρπαστικό παραμύθι, απρόσμενο και απρόβλεπτο, που πρέπει να δείτε.

Συντελεστές:
ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΚΑΨΑΛΗΣ
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ-ΔΙΑΣΚΕΥΗ-ΔΡΑΜΑΤΟΥΡΓΙΚΗ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ: ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΤΡΕΠΚΟΣ
ΣΚΗΝΟΓΡΑΦΙΑ ΕΝΔΥΜΑΤΟΛΟΓΙΑ: ΚΕΝΝΥ ΜΑΚΛΕΛΛΑΝ
ΜΟΥΣΙΚΗ ΣΥΝΘΕΣΗ: ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΜΠΑΣΤΑΣ
ΚΙΝΗΣΙΟΛΟΓΙΑ: ΕΙΡΗΝΗ ΑΠΟΣΤΟΛΑΤΟΥ
ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΦΩΤΙΣΜΩΝ: ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΛΩΤΣΟΤΗΡΑΣ
ΚΙΝΗΣΙΟΛΟΓΙΑ: ΕΙΡΗΝΗ ΑΠΟΣΤΟΛΑΤΟΥ
TEASER –VIDEO ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ: BETON LATEX, IΩΑΝΝΗΣ &ΚΟΨΙΝΗΣ, ΑΝΔΡΕΑΣ ΣΜΥΡΙΛΙΟΣ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΣΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΕΦΑΝΗΣ
Παίζουν οι ηθοποιοί:
ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΟΚΚΑΛΗΣ
ΘΟΔΩΡΗΣ ΒΡΑΧΑΣ
ΕΛΙΝΑ ΣΤΑΜΟΠΟΥΛΟΥ
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΤΣΙΑΜΗ
ΓΙΑΝΝΗΣ ΓΙΑΡΑΜΑΖΙΔΗΣ

Πληροφορίες

Δημοτικό Θέατρο Απόλλων -Τηλέφωνο ταμείου: 2610 273613
Τιμές εισιτηρίων: Γενική είσοδος 10 ευρώ
Φοιτητικό, Μαθητικό, ΑΜΕΑ, Ανέργων 8 ευρώ
Παραστάσεις στο Δημοτικό Θέατρο Απόλλων
Σάββατο 28 Μαΐου, 21.30
Κυριακή 29 Μαΐου, 20.00
Τρίτη 31 Μαΐου, 21.30

Με το αριστούργημα του Ουίλιαμ Σαίξπηρ «Όνειρο Καλοκαιρινής Νύχτας», το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας θα οργανώσει και αυτή τη χρονιά καλοκαιρινή περιοδεία στην ευρύτερη Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς και με την υποστήριξη του Δήμου Πατρέων, της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και την ΠΕΔ ΔΕ.