Η αγορά θέλει την διευκόλυνση των 120 δόσεων για να μπορέσουν οι επιχειρήσεις να μπουν σε ένα καθεστώς κανονικότητας, σε ότι αφορά τις χρεώσεις που έχουν προς τον ΕΦΚΑ.

Αυτό είναι το μήνυμα που έρχεται μέσα από την μικρομεσαία επιχερηματικότητα και την μεγάλη κατρακύλα που εξακολουθεί και υπάρχει στην αγοραστική δύναμη των μαγαζιών και επιχειρήσεων, με αποτέλεσμα να έχει εμφανιστεί ξανά στο προσκήνιο το πρόβλημα της ρευστότητας.

Οι 72 δόσεις, το τελευταίο μέτρο που έβαλε η κυβέρνηση, η προθεσμία ένταξης του οποίου έχει λήξει από τον περασμένο Φεβρουάριο, δεν αρκεί για να βοηθήσει τις επιχειρήσεις στο να διευθετήσουν τα χρέη τους προς τον ασφαλιστικό οργανισμό και να τα τακτοποιήσουν σε δόσεις.

Αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι το ελάχιστο ποσό που καλείται να πληρώσει μία επιχείρηση για τις τρέχουσες υποχρεώσεις της προς τον ΕΦΚΑ ξεκινάει από τα 220 ευρώ.

Όμως το ποσοστό που έχει χρέη προς τον ασφαλιστικό οργανισμό από τα περασμένα έτη έχει πλέον μεγαλώσει – απόρροια της πανδημίας – και έχει ξεπεράσει τα τελευταία δύο χρόνια το 70% των επιχειρήσεων της περιοχής.

Ορατός ο κίνδυνος κατασχέσεων

Χρέη που αντιστοιχούν σε μεγάλα ποσά που ξεπερνούν κατά μέσο όρο τα 5.000 ευρώ, τη στιγμή που θα πρέπει να εξυπηρετήσουν και τις τρέχουσες μηνιαίες εισφορές προς τον ΕΦΚΑ, αλλά και τις άλλες υποχρεώσεις που έχουν.

Οι 72 δόσεις στην πράξη δεν έχουν αποδειχθεί μέχρι ώρας ένα μέτρο που έχει διευκολύνει την αγορά. Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι αν μια επιχείρηση χάσει την προθεσμία πάνω από μία φορά για να πληρώσει την δόση που έχει ορίσει ο διακανονισμός τους, τότε αυτόματα πετάγεται εκτός συστήματος.

Έτσι ένας σημαντικός αριθμός ελεύθερων επαγγελματιών έχει να αντιμετωπίσει τον κίνδυνο των κατασχέσεων των τραπεζικών του λογαριασμών ή ακόμα και της ακίνητης περιουσίας του.

Μάλιστα, ο αριθμός αυτός μέσα στους επόμενους μήνες αν η κυβέρνηση δεν βρει τα κατάλληλα εργαλεία εκτιμάται ότι θα μεγαλώσει αρκετά.

Χωρίς ασφαλιστική ενημερότητα

Παράλληλα, ένας εξίσου μεγάλος αριθμός επαγγελματιών μη έχοντας διακανονίσει τα χρέη του και έχοντας πεταχτεί εκτός συστήματος, θα μείνει χωρίς ασφαλιστική ενημερότητα, κάτι που σημαίνει ότι θα χάσει την δυνατότητα να απευθύνεται σε ένα ιδιώτη γιατρό για τις εξετάσεις του ή ακόμα και το να πάρει τα φάρμακα του με το ελάχιστο κόστος.

Για όλα αυτά και για άλλα πολλά που έχουν να κάνουν με ζητήματα της αγοράς και της έλλειψης ρευστότητας οι επιχειρήσεις και ένας μεγάλος αριθμός των συνδικαλιστικών τους φορέων, ζητούν τις 120 δόσεις για την ρύθμιση των χρεών τους προς τον ΕΦΚΑ. Μόνο έτσι βλέπουν φως στο σκοτεινό τούνελ που έχουν μπει.

Άλλωστε τα νούμερα μιλούν από μόνα τους. Στην τελευταία ρύθμιση των 72 δόσεων μπήκαν μόλις 10.000 επιχειρήσεις. Αντίθετα τη ρύθμιση των 120 δόσεων του 2019 έχασαν οριστικά 74.000 οφειλέτες, 117.000 την ολοκλήρωσαν επιτυχώς και ενεργές παραμένουν ακόμα 390.000 περιπτώσεις.