Στον απόηχο των δύο μεγάλων φωτιών που ξέσπασαν στην Πάτρα, όπου σώθηκαν την τελευταία στιγμή, περιουσίες έχει ξεκινήσει μια μεγάλη συζήτηση για το θέμα των ακαθάριστων οικοπέδων.

Ως γνωστόν η μία φωτιά ξέσπασε στην Αγυιά, κοντά στο γήπεδο της Παναχαϊκής, στην στάση του Προαστιακού και η άλλη φωτιά στην Αρόη δίπλα σε πολυκατοικίες, σε οικόπεδο που ήταν ακαθάριστο.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο χώρος στην Αγυιά, με βάση τα όσα είχαν πει μέλη της δημοτικής αρχής, ήταν μισός του δήμου και μισός σε ιδιώτη. Αυτό αρχικά.

Προσπαθώντας να μάθουν στον δήμο αν ο χώρος αυτός ανήκει στη δημοτική περιουσία τα όσα έμαθαν σε δεύτερη φάση από το Κτηματολόγιο έλεγαν ότι εντέλει το οικόπεδο αυτό ανήκει σε ιδιώτη που εδώ και χρόνια το έχει εγκαταλείψει.

Νεφελώδης είναι το ιδιοκτησιακό καθεστώς και στο οικόπεδο της Αρόης. Σύμφωνα με κύκλους της δημοτικής αρχής ο μισός χώρος ανήκει στον δήμο και ένα μικρό μέρος σε ιδιώτη, αλλά και πάλι δεν είναι σίγουροι, ούτε βάζουν το χέρι τους στην φωτιά.

Οι δύο φωτιές έρχονται για να αναδείξουν την κατάσταση που υπάρχει με τα δημοτικά οικόπεδα, όπως και γενικότερα με τα εγκαταλειμμένα εδώ και χρόνια οικόπεδα και την κυριότητα τους.

Αν δηλαδή ανήκουν στον δήμο ή σε άλλον φορέα ή σε ιδιώτη. Ακόμα και όταν πηγαίνει να ρωτήσει κάποιος στο Κτηματολόγιο οι πληροφορίες που παίρνει είναι συγκεχυμένες.

Προχωράει σε πρόστιμα

Πάντως από εδώ και πέρα ο δήμος θα είναι ακόμα πιο αυστηρός με τους ιδιοκτήτες οικοπέδων που δεν έχουν ανταποκριθεί στην πρόσκληση για να καθαρίσουν τους χώρους τους, προχωρώντας σε πρόστιμα. 

Αν και ακόμα και αυτοί που το έχουν κάνει ο καθαρισμός των οικοπέδων λόγω της νομοθεσίας έγινε αρκετά νωρίς, με αποτέλεσμα τα χορτάρια να έχουν φουντώσει εκ νέου και να θέλουν και νέα παρέμβαση, κάτι που σημαίνει ότι θα πρέπει να βάλουν ξανά το χέρι στην τσέπη πληρώνοντας τα συνεργεία. Όσο για οικόπεδα που ανήκουν στην δημοτική περιουσία ή τους κοινόχρηστους χώρους;

Σύμφωνα με τη Μαιζώνος ο δήμος κάνει ότι μπορεί με βάση τους μόλις 35 εργαζόμενους που διαθέτει στην υπηρεσία Πρασίνου και τα μόλις 130.000 ευρώ που δόθηκαν από την κυβέρνηση ως κονδύλι για το θέμα αυτό, όταν οι ανάγκες ξεπερνούν το 1 εκατομμύριο ευρώ. 

Κι όλα αυτά ενώ στον δήμο περιμένουν ακόμα τους εργαζόμενους από το κοινωφελές πρόγραμμα. Σε κάθε περίπτωση όλα δείχνουν ότι από πλευράς φωτιών θα έχουμε ένα δύσκολο καλοκαίρι.