Απόλυτα ευθυγραμμισμένος στην κομματική γραμμή τού «για όλα φταίει η κυβέρνηση»ήταν ο αρμόδιος για θέματα Πολιτικής Προστασίας αντιδήμαρχος, σε δήλωσή του στον τοπικό τύπο, με αφορμή τις πρόσφατες πυρκαγιές στον αστικό ιστό της πόλης. Απόλυτα ευθυγραμμισμένος και με την κομματική νοοτροπία τού απερχόμενου δημάρχου για τον τρόπο διοίκησης των υπηρεσιών του Δήμου Πατρέων («τα περιμένουμε όλα από την κεντρική Κυβέρνηση», «για όλα φταίνε οι άλλοι» κλπ).

Δεχόμαστε ότι διαχρονικά οι κυβερνήσεις της χώρας δεν κατάφεραν να δημιουργήσουν έναν αποτελεσματικό μηχανισμό αντιμετώπισης κινδύνων από φυσικές καταστροφές, με αποτέλεσμα να θρηνούμε θύματα, απώλειες ή ζημιές υποδομών και περιουσιών, να έχουμε υποβάθμιση του φυσικού περιβάλλοντος.Κατ’ αναλογία, όμως, ευθύνη έχει και ο Δήμος Πατρέων για τις ελλείψεις στην αντιμετώπιση αυτών των κινδύνων. Άλλωστε τα κύρια καθήκοντά του αφορούν κυρίως προληπτικές ενέργειες απέναντι σε αυτούς τους κινδύνους.Παραθέτουμε κάποιες αντιστοιχίες ανάμεσα στην ευθύνη της κεντρικής Κυβέρνησης και του Δήμου Πατρέων (ΔΠ):

«Η Κυβέρνηση ευθύνεται για την έλλειψη προσωπικού (προσλήψεις μόνιμου προσωπικού)».Ο ΔΠ ευθύνεται για την καλύτερη αξιοποίηση του προσωπικού που διαθέτει. Ο ΔΠ ευθύνεται για τον έγκαιρο προγραμματισμό αντικατάστασης του προσωπικού της Υπηρεσίας Πρασίνου που δεν μπορεί να ανταποκριθεί στα καθήκοντά του, με εσωτερική ανακατανομή. Ο ΔΠ ευθύνεται για τη δημιουργία ενός «υδροκέφαλου τέρατος» όπου το διοικητικό και επιστημονικό προσωπικό είναι περίπου το 50%, (κατά δήλωση του αρμόδιου αντιδημάρχου), μιας υπηρεσίας που χρειάζεται κυρίως εργάτες για χειρωνακτική εργασία. Ο ΔΠ ευθύνεται για την έλλειψη έγκαιρου προγραμματισμού του χρόνου υλοποίησης των εργασιών, ώστε αυτές να πραγματοποιούνται χωρίς να εξουθενώνεται το προσωπικό και να παρατηρείται έλλειψη μέσων.

«Η Κυβέρνηση ευθύνεται για τη χαμηλή χρηματοδότηση σε σχέση με τις ανάγκες». Ο ΔΠ έχει την ευθύνη για τη βέλτιστη αξιοποίηση των περιορισμένων πόρων που διατίθενται. Η περυσινή χρηματοδότηση πως χρησιμοποιήθηκε; Η φετινή πως έχει σχεδιαστεί να χρησιμοποιηθεί; Ο ΔΠ ευθύνεται για τη (μη) απορρόφηση, σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα, 400.000 ευρώ για την αποκατάσταση καταστροφών της κακοκαιρίας του Νοεμβρίου 2021. Ο ΔΠ ευθύνεται για την αδράνεια για την εξασφάλιση χρηματοδότησης από σχετικές πιστώσεις της «κακής» Ευρωπαϊκής Ένωσης.Ο ΔΠ ευθύνεται για τα ανείσπρακτα βεβαιωμένα πρόστιμα που εγγράφει στον ισολογισμό του. Εισπράττοντας μέρος αυτών θα μπορούσε να χρηματοδοτήσει και δράσεις για την Πολιτική Προστασία.

«Η Κυβέρνηση ευθύνεται για τα ακαθάριστα ιδιωτικά οικόπεδα, γιατί δεν έχει δημιουργήσει ανάλογο νομικό πλαίσιο». Ο ΔΠ ευθύνεται για τη μη εφαρμογή του νομικού πλαισίου που υπάρχει, έχει την αρμοδιότητα για την επιβολή προστίμου στους ιδιοκτήτες που δεν συμμορφώνονται, ώστε με αυτούς τους πόρους να χρηματοδοτήσει τον υποχρεωτικό καθαρισμό των οικοπέδων.

Επισημαίνουμε συχνά τις ελλείψεις στον ιδιαίτερα σημαντικό τομέα της Πολιτικής Προστασίας στον ΔΠ. Ο έγκαιρος προγραμματισμός, η οργανωμένη προετοιμασία και η αποτελεσματική υλοποίηση με τη βέλτιστη αξιοποίηση των πράγματι περιορισμένωνδιαθέσιμων πόρων είναι τα μέσα για να προστατεύσουμε τη ζωή και την περιουσία των δημοτών, τις υποδομές και το φυσικό περιβάλλον της πόλης μας.

Δυστυχώς η ιδεοληψία της δημοτικής αρχής δεν της επιτρέπει να ασχοληθεί με όλα τα παραπάνω. Μέχρι τώρα έχουμε απλώς σταθεί τυχεροί. Πρόσφατα εις διπλούν, σε Αγυιά και Αρόη, με τις φωτιές να καίνε κοντά σε οικίες και πολυκατοικίες. Μπορούμε όμως να βασιζόμαστε στο ότι αυτή η τύχη θα συνεχιστεί;

Τέλος, μην ξεχνάμε πως η ευθύνη είναι πάντα αποτέλεσμα της αρμοδιότητας. Αν πιστεύουμε και διακηρύττουμε ότι η ευθύνη, άρα και η αρμοδιότητα, είναι της κεντρικής Κυβέρνησης, μήπως δίνουμε τη δυνατότητα σε αυτή -όποια και εάν είναι- να αφαιρέσει αρμοδιότητες, και πόρους, από την Τοπική Αυτοδιοίκηση;