Νέες απειλές κατά της Ελλάδας εξαπέλυσε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου επιμένοντας στο αίτημα της Τουρκίας για αποστρατιωτικοποίηση των νησιών.

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων κατά την πτήση της επιστροφής του από το Ισραήλ, ο υπουργός Εξωτερικών Μ. Τσαβούσογλου υποστήριξε για πολλοστή φορά ότι η Ελλάδα παραβιάζει τα συμφωνηθέντα με τη στρατιωτικοποίηση των νησιών της κι ότι αν δεν εγκαταλείψει αυτή την τακτική της, η Τουρκία θα αναγκαστεί να αναλάβει δράση.

«Η Ελλάδα παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο ακυρώνοντας το καθεστώς των νησιών, όπως προβλέπεται από τη Συνθήκη της Λωζάνης του 1923 και την ειρηνευτική συμφωνία των Παρισίων του 1947. Όποιο λόγο κι αν εφευρίσκει η Ελλάδα είναι άκυρος. Η Ελλάδα εξοπλίζει τα νησιά από τη δεκαετία του 1960 κι εμείς λέμε: «αν δεν το σταματήσετε αυτό θα ξεκινήσει η συζήτηση για την κυριαρχία [των νησιών] . Είμαστε πολύ σοβαροί, δεν μπλοφάρουμε. Γιατί έχουν δοθεί υπό όρους στην Ελλάδα τα νησιά. Κι αν η Ελλάδα δεν συμμορφωθεί, θα πάμε παραπέρα το θέμα. Το ζήτημα δεν πρέπει να το απορρίπτουν με κούφια λόγια όπως ότι “η Τουρκία ακολουθεί επεκτατική πολιτική κι επιβουλεύεται τα εδάφη μας”. Αυτό είναι μια καθαρή παραβίαση μιας συμφωνίας. Τα βήματα που έκανε η Ελλάδα συνιστούν απειλή για την Τουρκία. Δεν μπορούμε να λέμε “δεν έχει σημασία, όσα όπλα κι αν βάλετε”. Όσο δεν σταματούν την παραβίαση, θα σας κυνηγούμε».