Ανεβαίνει σιγά – σιγά η επιβατική κίνηση στο αεροδρόμιο του Αράξου και σύμφωνα με τον αερολιμενάρχη του πολιτικού αεροδρομίου Γιώργο Γκουβίτσα, τα πρώτα μηνύματα που έρχονται για τον Ιούνιο είναι ελπιδοφόρο.

Με βάση βέβαια τα δεδομένα και τις συνθήκες της εποχής, έτσι όπως διαμορφώνονται από τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Σύμφωνα λοιπόν με τον κ. Γκουβίτσα μετά από τους Γερμανούς που ήδη έχουν ξεκινήσει τις αφίξεις στο αεροδρόμιο του Αράξου από τις 6 του μήνα, από τις αρχές του Ιουνίου θα αρχίσουν να καταφτάνουν και κάποιες πτήσεις από άλλες τουριστικές αγορές. 

Όπως για παράδειγμα μία πτήση την εβδομάδα από την Πολωνία, άλλη μία από την Αυστρία, ακόμα μία από την Τσεχία και μια από την Λιθουανία.

Οι αφίξεις αυτές από τις συγκεκριμένες τουριστικές αγορές δεν θα έχουν τη συχνότητα που είχαν το καλοκαίρι του 2019, ούτε ανταποκρίνονται στις προσδοκίες που υπήρχαν για την Δυτική Ελλάδα την φετινή καλοκαιρινή σεζόν πριν από τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Είναι όμως ένα δείγμα ότι κάτι πάει να γίνει, με την Δυτική Ελλάδα να προσπαθεί να ακολουθεί την υπόλοιπη επικράτεια και τις top τουριστικές περιοχές της χώρας που αναμένεται να έχουν μεγάλη τουριστική κίνηση, με βάση τα δεδομένα που υπάρχουν μέχρι ώρας.  

Η Κεντρική Ευρώπη λοιπόν σε συνδυασμό με την Γερμανία που παραμένει μια πιστή αγορά προς την περιοχή μας δείχνει να έχει μία μικρή δυναμική και στην Δυτική Ελλάδα.

Το αν όμως καλύψει το κενό των Ρώσων, των Λευκορώσων και των Ουκρανών που χάθηκαν από την εξέλιξη του πολέμου (κοντά στο 20% με 25% του συνολικού εισερχόμενου τουρισμού στην περιοχή μας), αυτό μοιάζει εξαιρετικά αμφίβολο έως και απίθανο.

Από το 2019 και μετά

Το γεγονός είναι ότι ο κορωνοϊός και γενικότερα οι καταστάσεις που δημιουργήθηκαν μετά από το καλοκαίρι του 2019, πλήγωσαν σημαντικά την επισκεψιμότητα των ξένων τουριστών στην Δυτική Ελλάδα.

Κι αυτό ενώ είχε προηγηθεί μία πενταετία σχεδόν που η Δυτική Ελλάδα είχε δείξει ότι μπορεί να εξελιχθεί σε μία από τις ανερχόμενες τουριστικές δυνάμεις της ηπειρωτικής χώρας, με το αεροδρόμιο του Αράξου να αποτελεί τον κύριο τροφοδότη της.