Σε τριήμερη απεργιακή κινητοποίηση προχωρούν τα διαγνωστικά κέντρα από την Πέμπτη,26 Μαΐου, με τα Διαγνωστικά Κέντρα και τα Πολυϊατρεία να δηλώνουν “φτάνει” και το Υπουργείο Υγείας να απειλεί πως ο ΕΟΠΥΥ «δεν θα ανεχθεί τη μη εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων του».

Το Συντονιστικό Όργανο των φορέων της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (διαγνωστικά κέντρα, πολυϊατρεία και κλινικοεργαστηριακοί γιατροί) έχει εξαγγείλει κινητοποιήσεις στις 26,27 και 28 Μαΐου, διεκδικώντας από το κράτος και το υπουργείο Υγείας πρόσθετη χρηματοδότηση, ώστε «να σταματήσει η εφαρμογή του ληστρικού clawback, να επιβιώσουν τα ιατρεία και εργαστήρια της γειτονιάς και τα πολυϊατρεία τα οποία στηρίζουν τη Δημόσια Υγεία και κινδυνεύουν τα ίδια με αφανισμό», όπως αναφέρουν τα μέλη του κλάδου.

“Θα προχωρήσουμε σε κλείσιμο των ιατρείων και των διαγνωστικών, δηλαδή θα βάλουμε κανονικό “λουκέτο” για την Πέμπτη, την Παρασκευή και το Σάββατο, για όσους ανοίγουν και Σάββατο. Είναι προειδοποιητικό αυτό το τριήμερο και θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας”, δηλώνει στο iatropedia.gr η αντιπρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου και πρόεδρος των γιατρών του ΕΟΠΥΥ (ΕΝΙ ΕΟΠΥΥ), Άννα Μαστοράκου.

Θάνος Πλεύρης: “Ο ΕΟΠΥΥ δεν ανέχεται τη μη εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων του”
Από την πλευρά τους, υπουργείο Υγείας και ΕΟΠΥΥ δηλώνουν πως δεν θα υπάρξει καμία ανοχή εάν οι ασφαλισμένοι ταλαιπωρηθούν εξαιτίας της απεργίας. Aν και ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, παραδέχεται ως “υπαρκτό” το πρόβλημα του δυσβάσταχτου για τα ιδιωτικά εργαστήρια μέτρου των υποχρεωτικών επιστροφών (clawback), κάνει λόγο για “παραβίαση των όρων σύμβασης εάν τα διαγνωστικά κέντρα σταματήσουν να εξυπηρετούν του ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ”.

«Το πρόβλημα του claw back είναι υπαρκτό και με συγκεκριμένες ενέργειες όπως τη γενναία αύξηση του προϋπολογισμού και για το 2021 και για το 2022 προσπαθούμε να το αντιμετωπίσουμε. Παράλληλα θεσμοθετούμε και διαρθρωτικά μέτρα», αναφέρει ο υπουργός Υγείας και παράλληλα απειλεί με σοβαρές κυρώσεις καθώς όπως λέει, ο ΕΟΠΥΥ λειτουργεί με έναν και μοναδικό σκοπό: να σέβεται τα χρήματα των ασφαλισμένων του και να τους διασφαλίζει τις καλύτερες παροχές:

“Είναι προφανές ότι για όσες ημέρες διαρκεί η μη εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ θα αφαιρεθεί το ποσό του κλειστού προϋπολογισμού που αναλογεί στις συγκεκριμένες ημέρες”, λέει ο Θάνος Πλεύρης και καταλήγει σε ακόμη πιο αυστηρή προειδοποίηση:

«Ο ΕΟΠΥΥ πληρώνει σχεδόν 1,5 εκ ευρώ την ημέρα και άνω των 450 εκ. το χρόνο για τις συγκεκριμένες υπηρεσίες και δεν μπορεί να ανεχθεί μη εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων του», λέει.

Διαγνωστικά Κέντρα: Τι ζητούν οι κλινικοεργαστηριακοί γιατροί
Οι γιατροί και ιδιοκτήτες των κέντρων διαμαρτύρονται -μεταξύ άλλων- για το μέτρο των υποχρεωτικών επιστροφών στο κράτος (clawback), που υπερβαίνει το 40% των εσόδων τους.

Παράλληλα, αντιμετωπίζουν τις υπέρογκες οικονομικές εκκρεμότητες από τα clawback προηγούμενων ετών (2013-2021), αλλά και τα νέα “ποιοτικά κριτήρια” που προβλέπει το νέο νομοσχέδιο για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ), τα οποία -όπως λένε οι ίδιοι οι εκπρόσωποι του κλάδου- αποτελούν μια ακόμη αφορμή για το κράτος να περικόψει τα έσοδά τους.

Η νέα απόφαση της κυβέρνηση που ήρθε να ταράξει τα νερά στα διαγνωστικά κέντρα, ήταν ο ΕΟΠΥΥ να προεισπράττει από τα ιδιωτικά εργαστήρια το clawback του τρέχοντος έτους, σε ποσοστό που κυμαίνεται μεταξύ 60% έως 70%.