Τις ΗΠΑ ως πιθανές υπεύθυνες για την αύξηση των κρουσμάτων της ευλογιάς των πιθήκων με σκόπιμη διαρροή του ιού δείχνουν χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στην Κίνα.

Μετά την ανακοίνωση από τις ΗΠΑ δύο κρουσμάτων και την εξάπλωση της ευλογιάς των πιθήκων σε πολλές χώρες του πλανήτη το θέμα της ιογενούς λοίμωξης κυριαρχεί στο Weibo, το κινεζικό αντίστοιχο του Twitter, με ένα hashtag για τις Ηνωμένες Πολιτείες, που έχει συγκεντρώσει πάνω από 51 εκατ. θεάσεις μέχρι χθες Δευτέρα.

Κινεζικά κρατικά ΜΜΕ και αξιωματούχοι έχουν κατηγορήσει στο παρελθόν τις ΗΠΑ για εσκεμμένη διαρροή του νέου κορωνοϊού, που ξεκίνησε από την Κίνα, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχουν προχωρήσει σε ανάλογα βήματα αναφορικά με την ευλογιά των πιθήκων. Ωστόσο, πολλοί χρήστες των κινεζικών social media δεν επέδειξαν την ίδια αυτοσυγκράτηση, εστιάζοντας σε μια έκθεση του 2021 από την αμερικανική ΜΚΟ Nuclear Threat Initiative (Πρωτοβουλία για την Πυρηνική Απειλή) αναφορικά με την ετοιμότητα για την βιοασφάλεια.

Η έκθεση αυτή περιέγραφε ένα υποθετικό σενάριο ξεσπάσματος ευλογιάς των πιθήκων, το οποίο απομόνωσαν από τα συμφραζόμενα Κινέζοι χρήστες μέσων κοινωνικής δικτύωσης για να υποστηρίξουν ότι οι ΗΠΑ γνώριζαν εκ των προτέρων ότι ερχόταν η επιδημία. Το NTI δημιουργήθηκε από τον Αμερικανό Τεντ Τέρνερ, που χρησιμοποίησε επίσης την μεγάλη περιουσία του για τη δημιουργία μαζί με τον Δημοκρατικό πολιτικό Σαν Ναν του United Nations Foundation.

Ωστόσο, η εθνικίστρια influencer Σου Τσανγκ, που έχει 6,41 ακολούθους στο Weibo, υποστήριξε ότι η έκθεση αυτή συνιστά «ένα σχέδιο των ΗΠΑ να διαρρεύσουν τον βιοτεχνικό ιό της ευλογιάς των πιθήκων», ανάρτηση που απέσπασε πάνω από 7.500 likes στο κινεζικό μέσο κοινωνικής δικτύωσης σύμφωνα με το Bloomberg και έλαβε πάνω από 660 σχόλια, πολλά εκ των οποίων συμφωνούν με την Τσανγκ και ένα μάλιστα χαρακτήρισε τις ΗΠΑ «μοχθηρές πέραν της φαντασίας της ανθρωπότητας». Αναρτήσεις που προωθούν τη συγκεκριμένη θεωρία συνωμοσίας απέσπασαν δεκάδες χιλιάδες likes στο Weibo.

H σπάνια και πιθανώς φονική ευλογιά των πιθήκων περιορίζεται συνήθως σε περιοχές της Αφρικής, αλλά η πρόσφατη εξάπλωσή της σε χώρες της Ευρώπης, της Βόρειας Αμερικής και αλλού έχει πυροδοτήσει ανησυχία. Πάντως δεν έχουν εντοπιστεί μέχρι στιγμής κρούσματα στην Κίνα.

Ο πόλεμος παραπληροφόρησης ήταν έντονος στην Κίνα και τις ΗΠΑ στη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού με τις δύο χώρες να ερίζουν για την προέλευση του SARS-CoV-2. Το Πεκίνο προώθησε αβάσιμους ισχυρισμούς ότι οι ΗΠΑ κατασκεύασαν το νέο κορωνοϊό σε στρατιωτική βάση, ενώ ορισμένα αμερικανικά ΜΜΕ διερωτήθηκαν κατά πόσον ο ιός διέρρευσε από το Ινστιτούτο Ιολογίας της Ουχάν, όπου εντοπίστηκε για πρώτη φορά η Covid-19.