Οι εργασίες της μελετητικής ομάδας που έχει προκύψει από τον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό για την ανάπλαση της παραλιακής ζώνης βρίσκονται σε εξέλιξη.

Οι ιδέες και οι προτάσεις που υπάρχουν από τις τρεις ομάδες που μοιράστηκαν το δεύτερο βραβείο του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού, είναι αρκετές και όλες τους έχουν κατεύθυνση την αναψυχή, την ψυχαγωγία και τον αθλητισμό.

Σύμφωνα με πληροφορίες σε ορισμένες περιπτώσεις οι προτάσεις αυτές είναι συγκεκριμένες και αφορούν κομμάτια του όλου χώρου της ανάπλασης της παραλιακής ζώνης, από το ύψος του Γλαύκου δηλαδή έως το ύψος του πρώην κολυμβητηρίου της Αγυιάς.

Για παράδειγμα η πρόταση για την δημιουργία ενός skate park δίπλα από το νέο λιμάνι, σε κοντινή απόσταση από την πίστα του pump track που ήδη υπάρχει στο Νότιο Πάρκο. Το skate park θα γίνει στο συγκεκριμένο τμήμα της παραλιακής ζώνης, ενώ η βασική κατεύθυνση που θα έχει το κομμάτι του Νότιου Πάρκου – Ιχθυόσκαλας θα έχει να κάνει με αθλοπαιδίες και σπορ.

Θα δημιουργηθούν δηλαδή με βάση τις προτάσεις της μελετητικής ομάδας χώροι για γήπεδα μπάσκετ και βόλεϊ, ενώ υπάρχει και η ιδέα για γήπεδα με άμμο. Στο κομμάτι της Ιχθυόσκαλας – μώλος Αγίου Νικολάου θα πραγματοποιηθούν παρεμβάσεις που αφορούν κυρίως τον τομέα της αναψυχής και της ανάδειξης της αισθητικής του χώρου.

Δημιουργία συντριβανιών, χώρων πρασίνου και φυσικά οι πεζογέφυρες που είναι να ενώσουν την παραλιακή ζώνη με τον κυματοθραύστη μετατρέποντας τον και αυτόν σε χώρο περιπάτου.

Πάνω σε αυτό υπάρχει ένα ερωτηματικό για το αν οι πεζογέφυρες τοποθετηθούν στο ύψος της Γούναρη ή στον μώλο. Στον μώλο θα γίνουν επίσης αρκετές εργασίες για την ανάδειξη της αισθητικής του, ενώ ως γνωστόν το κτίριο των υπηρεσιών λιμένα θα κατεδαφιστεί και στην θέση του θα μπει ένα τοπόσημο που ακόμα δεν έχει αποφασιστεί.

Τέλος, στο τρίτο κομμάτι της ανάπλασης (ιστιοπλοϊκός- πρώην κολυμβητήριο) οι παρεμβάσεις θα εστιαστούν στην διαμόρφωση του βόρειου πάρκου και της πεζοδρόμησης τμήματος της Ηρώων Πολυτεχνείου.

Όλα αυτά βέβαια είναι στο στάδιο των συζητήσεων και των ιδεών, όχι των αποφάσεων. Οι αποφάσεις θα παρθούν με τον καταρτισμό της οριστικής μελέτης της ανάπλασης που είναι σε εξέλιξη.