Ψυχραιμία συνιστά ο καθηγητής παθολογίας – λοιμωξιολογίας, Χαράλαμπος Γώγος για το θέμα της ευλογιάς των πιθήκων, μιλώντας στην εκπομπή του Max Fm «Πράσινο, κόκκινο, σε γαλάζιο φόντο» και στον Γιάννη Γεωργόπουλο.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει ο καθηγητής δεν υπάρχει κανένας λόγος για πανικό ή τρόμο από τους πολίτες, με την ιατρική κοινότητα να βρίσκεται σε υψηλή επαγρύπνηση. Ο κ. Γώγος μίλησε για την θνησιμότητα της νόσου η οποία εξαρτάται από ποιο στέλεχος θα προσβληθεί ένα άτομο, δηλαδή της κεντρικής ή της δυτικής Αφρικής καθώς το ένα από τα δύο είναι πιο θνησιγενές.

Ωστόσο ακόμη τα δεδομένα δεν είναι ξεκάθαρα αφού οι θάνατοι έχουν καταγραφεί στην Αφρικανική Ήπειρο όπου τα συστήματα υγείας είναι σε κακή κατάσταση ενώ και οι άνθρωποι είναι πιο ευάλωτοι σε ασθένειες και οι περισσότεροι έχουν χαμηλό ανοσοποιητικό σύστημα.

Προς το παρόν σύμφωνα με τον κ. Γώγο είναι πρόωρο να μιλάμε για σενάρια αύξησης των κρουσμάτων. Σε ότι αφορά την μετάδοση, αυτή γίνεται και με στενή σωματική επαφή ενώ πολλά κρούσματα σχετίζονται με την σεξουαλική επαφή αλλά και με την ανταλλαγή σωματικών υγρών.

Ενθαρρυντικά είναι τα νέα ωστόσο για όσους έχουν εμβολιαστεί με το εμβόλιο της ευλογιάς πριν από αρκετά χρόνια. Φαίνεται πως το εμβόλιο τους παρέχει ένα σημαντικό ποσοστό ανοσίας απέναντι στην ευλογιά των πιθήκων.

Τέλος σε ότι αφορά τα εμβόλια εξειδικευμένα για την νόσο ή τα φάρμακα ο κ. Γώγος τόνισε πως υπάρχουν ήδη αλλά βρίσκονται στην διαδικασία της έγκρισης.