Κίνδυνος να χάσει η Πάτρα ένα από τα πιο σημαντικά έργα που αφορούν την έξυπνη τεχνολογία και την βιώσιμη αστική κινητικότητα, στο φάκελο της Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης ΕΣΠΑ 2014-2020.

Πρόκειται για το έργο που κανονικά θα έπρεπε να είχε ξεκινήσει εδώ και πάνω από 1,5 χρόνο, όμως, η δικαστική διαμάχη που είχαν δύο υποψήφιες εταιρείες που διεκδικούσαν τον διαγωνισμό, είχε σαν αποτέλεσμα μετά από αρκετούς μήνες στα δικαστήρια να τινάξει στον αέρα την όλη διαδικασία.

Έτσι προκηρύχτηκε νέος διαγωνισμός στις αρχές του έτους, με τον δήμο να τρέχει τις καταστάσεις για να προλάβει την υλοποίηση του έργου αφού η λήξη της προθεσμίας για την ολοκλήρωση του πλησιάζει (τέλη του ’23).

Όμως η μία εκ των δυο εταιρειών προχώρησε σε νέα προσφυγή, "παγώνοντας" έτσι τις εξελίξεις του διαγωνισμού οι οποίες παύουν μέχρι να πραγματοποιηθεί η δικάσιμος. Πότε θα γίνει αυτό είναι ένα ζητούμενο, ενώ η οποία καθυστέρηση της εκδίκασης της προσφυγής μπορεί πλέον να αποδειχθεί μοιραία για το έργο.

Το πρόγραμμα αυτό αποτελεί το κύριο έργο για να βάλει η Πάτρα τις βάσεις για την αστική κινητικότητα, με άξονα την σύγχρονη τεχνολογία, μέσα από καινοτόμες προτάσεις που αφορούν την βελτίωση του κυκλοφοριακού.

Περιλαμβάνει την ανάπτυξη ενός δικτύου έξυπνων στάσεων, έξυπνων διαβάσεων, πραγματικό χρόνο στις θέσεις στάθμευσης στο κέντρο της Πάτρας, ενημέρωση για την κατάσταση στο κυκλοφοριακό, αυτόματα bar codes στα δημοτικά πάρκινγκ και μία σειρά από παρεμβάσεις που είναι σημαντικές ως προς τον στόχο του έργου.

Ο προϋπολογισμός του φτάνει το ύψος του 1,5 εκατομμυρίου ευρώ. Αν το έργο χαθεί και δεν υλοποιηθεί στην ώρα του θα είναι μια απώλεια για την Πάτρα και την προσπάθεια που κάνει για να βάλει τις βάσεις για να μετατραπεί σε μία έξυπνη πόλη. 

Το αν θα μπορέσει να περάσει ως "γέφυρα" στο νέο ΕΣΠΑ αυτό είναι ένα ζήτημα που θα εξαρτηθεί κυρίως από την Διαχειριστική. Κι όλα αυτά τη στιγμή που οι αρμόδιες υπηρεσίες του δήμου, έτρεξαν εγκαίρως τις διαδικασίες για να προλάβουν να ετοιμάσουν άμεσα τον νέο διαγωνισμό.