Δευτέρα πρωί στο κέντρο της Πάτρας και η αγορά στο κέντρο της πόλης σχεδόν "νεκρή", με τους επαγγελματίες να βρίσκονται έξω από τα μαγαζιά τους και να χαζεύουν σκεφτικοί, περιμένοντας έναν πελάτη και τους υπαλλήλους να καθαρίζουν και να κάνουν κάτι, κυρίως για να περάσουν την ώρα τους. 

Αρχή της εβδομάδας και αυτό είναι το κυρίαρχο στοιχείο που συνθέτει το σκηνικό, όχι σε κάποια απομακρυσμένη συνοικία της Πάτρας, αλλά εντός του ιστορικού κέντρου της πόλης, σε κομβικούς εμπορικούς δρόμους, όπως για παράδειγμα η Μαιζώνος, η Κορίνθου και η Ερμού.

Ορισμένοι μάλιστα από τους εμπόρους γνωρίζοντας την αναδουλειά που υπάρχει και ότι τέλος πάντων δύσκολα θα δουν να γίνεται ένας χαμός στο μαγαζί τους, αφήνουν για λίγο τον υπάλληλο τους και πάνε να πιούν ένα καφέ, έτσι για να χαλαρώσουν και να ξεφύγουν από τις σκέψεις και τον προβληματισμό.

«Έχει μπει η καλοκαιρινή σεζόν και ακόμα δεν έχουμε ξεκινήσει την δουλειά» μας έλεγε επαγγελματίας που εμπορεύεται εποχικά είδη τα οποία είναι να… ανέβουν εν όψει του καλοκαιριού.

Όχι ότι ο χειμώνας του πήγε καλύτερα. Πολλά από τα χειμερινά είδη που άλλες χρονιές έφευγαν «αέρας», του έχουν μείνει στο… ράφι. Κι φυσικά δεν είναι η μόνη περίπτωση του συγκεκριμένου επαγγελματία που εμφανίζεται ανήσυχος και προβληματισμένος.

Σαν και αυτόν είναι δεκάδες ακόμα έμποροι που δραστηριοποιούνται σε διάφορα είδη. Από τον ρουχισμό και τα υποδήματα έως και τα εσώρουχα, τα σεντόνια, τα μαγαζιά με κινητή τηλεφωνία και δεκάδες ακόμα σε διάφορους εμπορικούς τομείς. Ζητείται ελπίς για την εμπορική αγορά της Πάτρας…