«Κολλημένη» στο 62% είναι η ανοσία και το τείχος που έχει "κτιστεί" στην Αχαΐα κατά του κορωνοϊού.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες και τους ιατρούς που παρακολουθούν από κοντά τα θέματα της δημόσιας υγείας η Αχαΐα εδώ και πάνω από 1,5 μήνα δεν μπορεί να ξεκολλήσει από το ποσοστό αυτό.

Ο λόγος ασφαλώς έχει να κάνει με την συνεχόμενη πτώση των εμβολίων που κάθε μήνα που περνάει γίνονται ολοένα και λιγότερα. Η φθίνουσα πορεία της εμβολιαστικής διαδικασίας είναι κοινό χαρακτηριστικό σε όλες τις περιφερειακές ενότητες της επικράτειας.

Στην Αχαΐα το πράγμα είναι ακόμα πιο έντονο αφού φαίνεται ότι στην φθίνουσα πορεία και στο χαμηλό ποσοστό του τείχους της ανοσίας παίζει σημαντικό ρόλο και το αντιεμβολιαστικό κίνημα που στην περιφερειακή ενότητα ήταν ανέκαθεν ισχυρό.    

Χαρακτηριστικό παράδειγμά είναι άλλωστε η διαφορά που έχει η Αχαΐα στο ποσοστό της ανοσίας της από τον μέσο όρο των υπολοίπων περιφερειακών ενοτήτων της επικράτειας.

Ο μέσος όρος φτάνει με βάση τους επίσημους δείκτες μέτρησης στο 72,2% κάτι που σημαίνει ότι η Αχαΐα υπολείπεται πάνω από δέκα μονάδες των άλλων περιφερειακών ενοτήτων της επικράτειας.   

Το ερώτημα λοιπόν που προκύπτει είναι κατά πόσο θα πληρώσει τους επόμενους μήνες η περιοχή την αδιαφορία ή ακόμα και την άρνηση που δείχνει εδώ και αρκετό καιρό στην εμβολιαστική διαδικασία.

Κάτι που θα απαντηθεί από τον ερχόμενο χειμώνα, ανάλογα με τη πορεία της πανδημίας και του κορωνοϊού. Θυμίζουμε ότι τον περασμένο χειμώνα τα υψηλό ποσοστό θνητότητας που είχε η Αχαΐα από τον covid.