Ακόμα και χωρίς τους Ρώσους ο ιερός ναός του Αγίου Ανδρέα είναι πόλος έλξης για τους προσκυνητές της επικράτειας, αλλά και για τους ξένους επισκέπτες που έρχονται στην Πάτρα μόνο και μόνο για να τον θαυμάσουν από κοντά.

Τις προάλλες, απόγευμα Τετάρτης, ένα γκρουπ που αριθμούσε περισσότερους από 60 τουρίστες προσκυνητές που έφτασε από την Ρουμανία έφτασε στην Πάτρα και πέρασε από την πύλη του Πολιούχου ναού της πόλης.

Οι Ρουμάνοι προσκυνητές, οι περισσότεροι μιας ηλικίας, αλλά και ορισμένοι νεαροί ανάμεσα τους, πέρασαν με δέος και σεβασμό την είσοδο του ναού και προσκύνησαν τις εικόνες, την Τίμια Κάρα του Πρωτοκλήτου, αλλά και τον σταυρό που σχηματίζει το «Χ» πάνω στο οποίο βρήκε μαρτυρικό θάνατο ο Απόστολος Ανδρέας.

Αυτό που έκανε εντύπωση σε όσους έτυχε να βρίσκονται εκείνη την ώρα στο ναό είναι ο τρόπος που προσκυνούσαν οι επισκέπτες, δείγμα της προσήλωσης, της πίστης τους, αλλά και της ιερότητας που είχε για αυτούς η επίσκεψη στον ναό.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι γυναίκες εισέρχονταν στην εκκλησία φορώντας στο κεφάλι τους μαντήλι για να μην φαίνονται τα μαλλιά τους, κάτι που αποτελεί συνήθεια και για άλλους Ορθόδοξους Βαλκάνιους λαούς, δείγμα δέους και σεβασμού. 

Πέρα από το προσκύνημα οι Ρουμάνοι επισκέπτες θαύμασαν την αρχιτεκτονική του ναού, τις τοιχογραφίες και τις εικόνες του και δεν σταμάτησαν να βγάζουν φωτογραφίες και βίντεο από το εσωτερικό της εκκλησίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες τέτοια γκρουπ τουριστών από την Ρουμανία και την Βουλγαρία αναμένονται και άλλα μέσα στο καλοκαίρι, ενώ πιο συχνές είναι και οι επισκέψεις των Ουκρανών που έχουν φύγει από την χώρα τους εξαιτίας του πολέμου.

Ο Πολιούχος της Πάτρας είναι ένα ιδιαίτερο σημείο αναφοράς όχι μόνο για τους Ρώσους, αλλά και για όλους τους Ορθόδοξους λαούς. Όσο για τον ιερό ναό του Αγίου Ανδρέα αποτελεί τον τρίτο μεγαλύτερο ναό των Βαλκανίων και το να τον επισκεφτούν πιστοί από άλλες γειτονικές χώρες είναι για αυτούς μια ξεχωριστή θρησκευτική εμπειρία.