Ο αγροτουρισμός είναι μία από τις μορφές τουρισμού που έχει πολλά περιθώρια ανάπτυξης στην περιοχή μας, ειδικότερα για την περιφέρεια της Αχαΐας, από την Ανατολική Αιγιάλεια έως τα Καλάβρυτα και από τα Καλάβρυτα έως τα ορεινά χωριά του Ερυμάνθου και του Παναχαϊκού.

Ήδη ορισμένοι διορατικοί που έχουν αγροτικές εκτάσεις φρόντισαν και έχουν ξεκινήσει μια προσπάθεια προς αυτή την κατεύθυνση, αξιοποιώντας τουριστικά δεκάδες στρέμματα που έχουν κληρονομήσει. 

Ένα από τα θέματα που έχουν συζητηθεί από τα στελέχη της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας είναι η ανάπτυξη και η δυναμική που μπορεί να δείξει η περιοχή μας στον αγροτουρισμό, ξεκινώντας από τον οινοτουρισμό στον οποίο η Αχαΐα (και η Ηλεία) έχει ήδη μία παράδοση, με κορυφαίο παράδειγμα αυτό της Αχαΐα Κλάους και την Καστροπολιτεία της.  

Η ολοκλήρωση του αυτοκινητόδρομου της Πατρών - Κορίνθου και το ξεκίνημα του νέου αυτοκινητόδρομου της Πατρών - Πύργου μπορεί να δώσουν ακόμα μεγαλύτερες ευκαιρίες και δυναμικές ανάπτυξης στον τομέα του αγροτουρισμού. Μια από τις ιδέες που έχουν πέσει στο τραπέζι και έχουν συζητηθεί και με στελέχη της κυβέρνησης, είναι ένα project που έχει να κάνει με τα "μονοπάτια του κρασιού".

Μέσα από αυτό το project η Αχαΐα αξιοποιεί τουριστικά την παράδοση που έχει στην οινοποιία και βάζει τις βάσεις για την ανάπτυξη του λεγόμενου γαστρονομικού τουρισμού που είναι ένα ζητούμενο, το οποίο μπορεί να πετύχει μέσα από ένα υψηλό επίπεδο που έχει στις υπηρεσίες εστίασης, στα καταστήματα του κλάδου της περιοχής.


Το project αυτό μπορεί να κινηθεί στο πλαίσιο της ιδέας για τη μετονομασία της Περιφέρειας σε Ολυμπιακή Περιφέρεια αξιοποιώντας το σημαντικότερο πολιτιστικό της μνημείο την Αρχαία Ολυμπία και δίνοντας ακόμα περισσότερα πλεονεκτήματα στην προσπάθεια που είναι να ξεκινήσει για τον αγροτουρισμό – οινοτουρισμό αρχικά και στην συνέχεια για τον γαστρονομικό τουρισμό.

Η ιδέα λοιπόν έχει πέσει στο τραπέζι και βρίσκεται στο στάδιο της επεξεργασίας. Πάντως, τόσο η Αχαΐα, όσο και η Ηλεία, δύο περιφερειακές ενότητες που έχουν στενές σχέσεις και κοινούς στόχους, μπορούν να κάνουν σημαντικά πράγματα και στην μορφή αυτού του τουρισμού, πετυχαίνοντας βήματα ή και άλματα ακόμα που θα έπρεπε να είχαν γίνει εδώ και χρόνια…