Κάτι από…διαφημιστικό υπαίθριο μπάνερ στην καρδιά της πόλης θυμίζει πλέον στους δημότες και στους επισκέπτες η πλατεία Γεωργίου.

Το έχετε παρατηρήσει; Αν περνώντας από την πλατεία, σηκώστε λίγο το κεφάλι προς τα πάνω θα δείτε να κρέμονται δεκάδες πινακίδες και ταμπέλες διαφόρων ειδών που διαφημίζουν και προβάλλουν γραφεία, ενεχυροδανειστήρια, μαγαζιά παντός τύπου έως και ονόματα πολιτικών ή τελευταίως ακόμα και κατάστημα sex shop!

Τα πάντα όλα με λίγα λόγια. Μιλάμε ασφαλώς για τις διαφημιστικές πινακίδες που υπάρχουν στην πάνω, στην κάτω, στην δεξιά, στην αριστερή και γενικότερα περιμετρικά της πλατείας. Το κορυφαίο πάνω στο όλο θέμα έγινε προ ημέρων.

Η πινακίδα από... sex shop

Σε πολυκατοικία που βλέπει φάτσα την πλατεία Γεωργίου μπήκε πινακίδα καταστήματος sex shop για να διαφημίσει τις υπηρεσίες της επιχείρησης που δραστηριοποιείται στον πέμπτο όροφο του ακινήτου.

Η πινακίδα είναι αρκετά μεγάλη και το όλο θέμα έφερε σε κινητοποίηση τους ενοίκους της πολυκατοικίας που σύμφωνα με πληροφορίες μάζεψαν υπογραφές και έχουν ξεκινήσει τις νομικές διαδικασίες για να την απομακρύνουν, υποστηρίζοντας ότι δεν έχει πολεοδομική άδεια και ότι είναι παράνομη, αλλά και το ότι δεν την επιτρέπει το καταστατικό της πολυκατοικίας. 

Όχι όμως ότι και οι δεκάδες υπόλοιπες που αντικρύζει κανείς γύρω από την πλατεία είναι νόμιμες, έτσι; Σίγουρα το να βλέπει κανείς μια πινακίδα ενός sex shop να αιωρείται σε κοντινή απόσταση από το Δημοτικό Θέατρο Απόλλων, το υποτίθεται (έτσι όπως το έχουμε καταντήσει) νεοκλασικό στολίδι της Πάτρας, δεν είναι και ότι καλύτερο για τις εντυπώσεις που σχηματίζει ένας επισκέπτης ή ένας τουρίστας ή ακόμα και τα παιδιά που πηγαίνουν εκπαιδευτική εκδρομή στο πολιτιστικό αυτό μνημείο της πόλης.

Τι ισχύει εκ του νόμου

Πώς να το κάνουμε; Νεοκλασικισμός με… μαστίγια και άλλα εργαλεία του σεξ δεν ταιριάζουν.

Τι να σου κάνει όμως και το sex shop όταν ακόμα και οι πολιτικοί που έχουν γραφεία περιμετρικά της πλατείας ή πρόσωπα που με τον έναν ή τον άλλο τρόπο δραστηριοποιούνται με τα κοινά, δεν συμμορφώνονται με τον νόμο;

Γιατί το patrasevents.gr το έψαξε το θέμα. Όλες αυτές οι πινακίδες που υπάρχουν όχι μόνο στην πλατεία Γεωργίου και στο ιστορικό της κέντρο, αλλά γενικότερα στον αστικό ιστό της Πάτρας, είναι παράνομες.

Οι μόνες νόμιμες είναι αυτές που αφορούν κλινικές, ιατρεία και φαρμακεία για ευνόητους λόγους. Νόμιμες είναι επίσης και αυτές που βρίσκονται στις στάσεις των λεωφορείων του ΚΤΕΛ. Οι υπόλοιπες όμως όχι.

Οπότε το ερώτημα είναι τι κάνουν οι αρμόδιες υπηρεσίες και ο φορέας που δεν είναι άλλος από τον δήμο και γιατί δεν εφαρμόζεται ο νόμος;

Η επικινδυνότητα τους

Η απάντηση είναι απλή. Χρειάζονται τα ανάλογα κότσια να ξηλώσεις το σύνολο σχεδόν των πινακίδων της Πάτρας που κρέμονται πάνω από τους δρόμους, τις πλατείες και τους κοινόχρηστους χώρους γενικότερα.

Το όλο θέμα φυσικά δεν είναι τωρινό και ούτε έχει να κάνει με την νυν δημοτική αρχή, αλλά είναι χρόνιο. Το ζήτημα όμως είναι ότι πολλές από τις πινακίδες που βλέπει κανείς είναι και επικίνδυνες αφού από τη στιγμή που είναι παράνομες δεν έχουν τις απαιτούμενες άδειες ή ακόμα και να τις έχουν σίγουρα δεν αρκούν για να αισθάνονται οι δημότες και οι πολίτες ασφαλείας όταν περνούν από κάτω τους.

Ανά πάσα στιγμή μπορεί να γίνει ένα ατύχημα που να αποδειχθεί μοιραίο. Αφήστε που για ορισμένες πινακίδες που κρέμονται από πολυκατοικίες που βρίσκονται σε κεντρικούς δρόμους της Πάτρας ή σε δρόμους με κυκλοφοριακό φόρτο, είναι επικίνδυνες και για τα μεγάλα οχήματα αφού βρίσκονται σε τέτοια σημεία που μπορεί να βρουν πάνω τους.

Νέα κανονιστική

Αυτό που απαιτείται να γίνει, σύμφωνα με κύκλους που γνωρίζουν καλά το όλο ζήτημα, είναι να φτιαχτεί από την αρχή μια νέα κανονιστική, με σύγχρονες διατάξεις και να επαναξεταστεί το θέμα από την αρχή.

Την υπάρχουσα έτσι και αλλιώς κανείς δεν φαίνεται να την εφαρμόζει και να την τηρεί. Ειδικότερα όμως για την περίπτωση της πλατείας Γεωργίου που εκτός από την καρδιά αποτελεί και τον καθρέπτη της πόλης, κάτι πρέπει να γίνει. 

Είναι άλλωστε ένα από τα πιο πολυσύχναστα σημεία της Πάτρας, με εκατοντάδες δημότες να περνούν καθημερινά από εκεί, με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει για την επικινδυνότητα κάποιων πινακίδων.

Ας ξεκινήσει από εκεί μία νέα αρχή στο όλο ζήτημα, με την πόλη να γυρίζει σελίδα και να κάνει ένα σημαντικό βήμα για την βελτίωση της αισθητικής της. Άλλωστε, αυτό το σκοπό δεν έχουν και τα έργα για την ανάπλαση που πρόκειται να γίνουν στο ιστορικό της κέντρο;