NEWS | 241: Υγεία - 242: Ασθένειες

Ο πόνος υποβαθμίζει τη ζωή των ασθενών

Sat, 21 May 2022 05:30:00 +0300 05:30 Patras Events logo

Ο πόνος είναι μια εξαιρετικά συνηθισμένη κατάσταση στη ζωή κάθε ανθρώπου. 

Κατά βάση αποτελεί μια κοινή εμπειρία, που έχει αντίκτυπο στην ποιότητα ζωής και την αποδοτικότητα στην εργασία, ενώ επιβαρύνει σημαντικά και τα συστήματα υγείας.

Παρ΄ όλα αυτά, δεν είναι όλοι οι πόνοι ίδιοι. Πυροδοτούνται από διαφορετικά παθοφυσιολογικά αίτια και μπορεί να διαφέρουν σε ένταση και διάρκεια. Οι άνθρωποι ωστόσο που βιώνουν συνθήκες πόνου έχουν όλοι την ίδια προτεραιότητα. Να ανακουφιστούν γρήγορα κι αποτελεσματικά από αυτόν.

Η σωστή εκτίμηση του πόνου βοηθά στην αποτελεσματική διαχείρισή του

Η μέτρηση του πόνου αποτελεί «υποκειμενικό» ζήτημα, γι’ αυτό και δεν είναι εύκολο να γίνει με ακριβή τρόπο. Ωστόσο, η εκτίμηση της ένταση του πόνου βοηθά σημαντικά στην καλύτερη διαχείρισή του.

  • Η κλίμακα VAS (VISUAL ANALOGUE SCALE), που είναι μια γραμμή 10 εκατοστών, όπου το 0 αντιστοιχεί σε «καθόλου πόνο» και το 10 στον «χειρότερο πόνο».

  • Η κλίμακα NRS (NUMERICAL RATING SCALE) είναι μια 11βάθμια αριθμητική κλίμακα, της οποίας τα δύο άκρα αντιστοιχούν σε «καθόλου πόνο» έως τον «χειρότερο πόνο».

  • Η κλίμακα VRS (VERBAL RATING SCALE) ταξινομεί τον πόνο σε τέσσερις κατηγορίες (καθόλου, ήπιος, μέτριος, σοβαρός).

  • Η κλίμακα WBFPS (Wong-Baker FACES® Pain Rating Scale), η οποία χρησιμοποιεί πρόσωπα με εκφράσεις. Η κλίμακα αυτή αρχικά θεσπίστηκε για να βοηθήσει ασθενείς από τον παιδιατρικό πληθυσμό να επικοινωνήσουν τον πόνο τους.

Η μη έγκαιρη αντιμετώπιση επιδεινώνει τον πόνο

Κρίσιμο ρόλο στην εξέλιξη του πόνου διαδραματίζει η έγκαιρη αντιμετώπισή του. Τα αποτελέσματα ερευνών έχουν δείξει, πως η καθυστέρηση λήψης θεραπείας μπορεί να επιδεινώσει τον πόνο που βιώνουν ασθενείς με χρόνιους πόνους. Η πιο κοινή θεραπεία για την αντιμετώπιση του πόνου, είτε πρόκειται για οξύ, είτε για χρόνιο είναι τα παυσίπονα φάρμακα. Πρόκειται για σκευάσματα που μπορούν να τα προμηθευτούν οι ασθενείς από τα φαρμακεία ως αυτοθεραπεία ή με συνταγή ιατρού ή στο πλαίσιο της νοσηλείας τους σε νοσοκομειακές δομές.

H ΕLPEN κυκλοφόρησε πρόσφατα ένα νέο καινοτόμο προϊόν για την ανακούφιση από καθημερινούς πόνους, όπως είναι ο πονοκέφαλος, οι μυοσκελετικοί πόνοι και οι πόνοι περιόδου. Πρόκειται για το Gopain®, το αναλγητικό και αντιφλεγμονώδες σκεύασμα, το οποίο περιέχει σε μοναδική αναλογία δύο καταξιωμένα δραστικά συστατικά, την παρακεταμόλη και την ιβουπροφαίνη σε ένα μόνο δισκίο. Η χρήση του ενδείκνυται για βραχυπρόθεσμη συμπτωματική θεραπεία του ήπιου έως μέτριου πόνου με τη δράση του να ξεκινά από τα πρώτα 10 λεπτά.Σε ένα μόνο δισκίο προσφέρει τη διπλή δράση των καταξιωμένων φαρμάκων παρακεταμόλη και ιβουπροφαίνη στις ελάχιστες συγκεντρώσεις του συγκεκριμένου συνδυασμού. Συμβάλλει αποδεδειγμένα στην γρήγορη ανακούφιση από τον πόνο, χωρίς να επιβαρύνει τον οργανισμό με μεγάλες δόσεις φαρμάκων. Περιέχοντας 500 mg παρακεταμόλης και 150 mg ιβουπροφαίνης ανά δισκίο, τo Gopain® προσφέρει ευελιξία στη δοσολογία, ανάλογα με την ένταση του πόνου. Ταυτόχρονα, η λήψη δύο ουσιών σε ένα μόνο δισκίο εξασφαλίζει ευκολία στη χρήση, καλύτερη συμμόρφωση και μείωση της πιθανότητας υπέρ- ή υπο- δοσολόγησης.

Η χορήγησή του δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τα έξι δισκία ημερησίως και μπορεί να γίνει με τη μορφή ενός ή δύο δισκίων ανά έξι ώρες, ανάλογα με τις ανάγκες που υπάρχουν για αναλγησία.

Η ELPEN δραστηριοποιείται εδώ και 57 χρόνια στην ανάπτυξη και παραγωγή επώνυμων ελληνικών φαρμάκων υψηλής ποιότητας και αξιοπιστίας. Με την κυκλοφορία του Gopain®, διευρύνει ακόμα περισσότερο το χαρτοφυλάκιο των σκευασμάτων της, επιβεβαιώνοντας τη διαχρονική προσήλωσή της στην έρευνα νέων σκευασμάτων που βελτιώνουν την υγεία και την ποιότητα ζωής των ασθενών.

 

 

 

real.gr

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από Πάτρα, Αχαΐα, Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο patrasevents.gr

Σχετικά άρθρα

ΑΡΧΗ

loader