Ούτε τα μισά από το συνολικό κόστος για την ναυαγοσωστική κάλυψη δεν πρόκειται να δοθούν από το κράτος στον δήμο της Πάτρας, με τις αρμόδιες υπηρεσίες να έχουν εκφράσει ήδη την έντονη διαμαρτυρία και την αγανάκτηση τους για αυτό.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με απόφαση του αρμόδιου υπουργού Εσωτερικών, Στέλιου Πέτσα, το κονδύλι που πρόκειται να δώσει το κράτος στον δήμο για το έργο της ναυαγοσωστικής κάλυψης είναι κοντά στα 70.000 ευρώ, την στιγμή που ο διαγωνισμός πλησιάζει τα 288.000 ευρώ.  

Θα πει κανείς ότι τα 70.000 ευρώ είναι καλύτερα από το να μην δινόταν τίποτα, κάτι που ήταν και αυτό μέσα στα ενδεχόμενα του όλου θέματος. Όμως ο δήμος της Πάτρας, αλλά και γενικότερα οι δήμοι, μέσα από την συνεδρίαση της ΚΕΔΕ, είχαν ξεκαθαρίσει: «Καλύψτε μας πλήρως το κόστος της ναυαγοσωστικής, διαφορετικά προχωρήστε σε τροποποίηση της κείμενης νομοθεσίας».

Τι εννοούσαν; Να αφαιρεθούν από την νομοθεσία οι υπηρεσίες κάλυψης μέσω θαλάσσης, μια υπηρεσία που μπορεί να εκπληρωθεί καλύτερα από το λιμενικό και που ανεβάζει στα ύψη το κόστος του έργου.

Δεν εισακούστηκε η ΚΕΔΕ σε καμία περίπτωση. Έτσι το κόστος του έργου για την περίπτωση της Πάτρας έχει ως εξής: Μισθολογικές δαπάνες ναυαγοσωστικής κάλυψης 12.995 ευρώ, 140.070 ευρώ για δαπάνες εξοπλισμού ναυαγοσώστη και 34.720€ για λοιπές δαπάνες για την πλήρη και έγκαιρη εκτέλεση των υπόλοιπων εργασιών.


Οι δέκα ναυαγοσώστες θα πιάσουν δουλειά στις παραλίες από την 1η Ιουνίου και μετά. Ζήτημα αναμένεται να υπάρξει και φέτος με το ωράριο τους, πρόβλημα που είχε παρατηρηθεί και τα περασμένα χρόνια.

Τις απογευματινές ώρες που οι παραλίες γεμίζουν από κόσμο τελειώνει το ωράριο των ναυαγοσωστών, οπότε δεκάδες λουόμενοι θα είναι ακάλυπτοι αν συμβεί κάτι.

Θυμίζουμε ότι τα τελευταία χρόνια έχουμε αρκετά περιστατικά πνιγμών στις κοντινές παραλίες της Πάτρας και ακόμα περισσότερα περιστατικά που έχουν σωθεί την τελευταία στιγμή από τους ναυαγοσώστες.

Η κάλυψη αφορά τις πολυσύχναστες παραλίες των δήμων και οι θέσεις των πύργων είναι συγκεκριμένες. Στην Πάτρα είναι οι εξής: Δύο στην Πλαζ, δύο στα Βραχνέικα και από ένα στο Ακταίο, στον Άγιο Βασίλειο, στις Δάφνες, στο Καστελόκαμπο, στο Ρίο και στον Ψαθόπυργο.