Καμία αύξηση στα τιμολόγια της ΔΕΥΑ Πατρών δεν θα δούμε αυτό το διάστημα και τους επόμενους μήνες.

Αυτή είναι η δέσμευση στην οποία έχουν προχωρήσει τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της δημοτικής επιχείρησης, με τον πρόεδρο τους Ανδρέα Παπανικήτα να ξεκαθαρίζει:

«Παρά τις δυσκολίες που υπάρχουν δεν θα προχωρήσουμε σε αυξήσεις και θα συνεχίσουμε την πορεία που είχαμε χαράξει από την αρχή με τα σταθερά τιμολόγια, στην κατεύθυνση της κοινωνικής πολιτικής που έχουμε εφαρμόσει από το ξεκίνημα της θητείας μας».

Και προσθέτοντας τονίζει: «Δεν θα επιβαρύνουμε τους δημότες μας επιπλέον». Ωστόσο, οι αυξήσεις στους λογαριασμούς της ΔΕΕ που έρχονται στην δημοτική επιχείρηση είναι κατά 60% πάνω παρόλο που η κατανάλωση της ενέργειας είναι στο ίδιο επίπεδο.

Σύμφωνα με τον Ανδρέα Παπανικήτα το ετήσιο κόστος της ΔΕΥAΠ για ρεύμα κυμαινόταν κοντά στα 3 με 4 εκατομμύρια ευρώ, πλέον αν συνεχιστεί η κατάσταση με τις φουσκωμένες χρεώσεις οι εκτιμήσεις λένε ότι θα φτάσει τα 6 με 7 εκατομμύρια ευρώ. Το διπλάσιο δηλαδή.

Τα έργα για την εξοικονόμηση ενέργειας

Τι μπορεί να κάνει η επιχείρηση για να μειώσει το κόστος από τη στιγμή που δεν προχωράει σε αυξήσεις στους καταναλωτές;

«Έχουμε προχωρήσει σε έργα αντικατάστασης των παλιών αγωγών σε ένα μεγάλο τμήμα της Πάτρας. Το έργο αυτό πρόκειται να μας βοηθήσει και στον τομέα της εξοικονόμησης ενέργειας, αλλά και στους ελέγχους που γίνονται για την άμεση αντικατάσταση βλαβών».

Η κατανάλωση ρεύματος για την ΔΕΥΑ Πατρών προκύπτει κυρίως μέσα από την λειτουργία των αντλιοστασίων της, αλλά και από τις μονάδες επεξεργασίας του νερού που είναι ιδιαίτερα κοστοβόρες σε ενέργεια.

Η ρήτρα αναπροσαρμογής και το οικιακό τιμολόγιο

Η μεγαλύτερη όμως χρέωση και στην περίπτωση της δημοτικής επιχείρησης είναι αυτή της ρήτρας αναπροσαρμογής που με την ίδια κατανάλωση ενέργειας έχει φτάσει το συνολικό ύψος των λογαριασμών στο «κόκκινο».   

Παρόμοιο πρόβλημα όμως με τους «φουσκωμένους» λογαριασμούς δεν αντιμετωπίζει βέβαια μόνο η ΔΕΥΑ Πατρών, αλλά όλες οι ΔΕΥΑ της επικράτειας που περιμένουν από την πολιτεία και την κυβέρνηση βοήθεια.

Βασικό τους αίτημα είναι να μπουν σε καθεστώς βιομηχανικού τιμολογίου και όχι οικιακού όπως είναι τώρα, γεγονός που θα τους μειώσει τις συνολικές χρεώσεις σημαντικά.