Οι Εκδόσεις Κερπινή σας προσκαλούν στην παρουσίαση βιβλίου του «Νικολάου Μπαλή- Φύλλα Πολεμικού Ημερολογίου. Φεβρουάριος – Ιούλιος 1941» σε επιμέλεια του Κωνσταντίνου Θεμελή που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 23 Μαΐου και ώρα 20:00μμ στον πολυχώρο «Πολύεδρο» στη Πάτρα. (Κανακάρη 147)

" Μέσα από μοναδικές μαρτυρίες, αποτυπωμένες σε ένα λιτό αλλά συγκινητικό κείμενο, το ημερολόγιο αποτελεί ένα σπουδαίο τεκμήριο πρωτογενούς πηγής ιστορικών γεγονότων για την περίοδο Φεβρουάριος - Ιούλιος 1941.

Οι απόψεις του Ν. Μπαλή για το έντιμο πρώτο πρωτόκολλο συνθηκολόγησης που έσωσε από ολική καταστροφή από τους γερμανούς τον περικυκλωμένο αλλά νικηφόρο έναντι των ιταλών ελληνικό στρατό,τους αξιωματούχους ‒από τον Βασιλιά Γεώργιο Β΄ και τον αρχιστράτηγο Παπάγο μέχρι τον Γεώργιο Τσολάκογλου και άλλους διοικητές, εκφράζονται με τη καθαρή και ανεπηρέαστη ματιά του. Δεν λείπουν βέβαια η αγανάκτηση και η απογοήτευση του για τη κατάσταση που επικρατεί στο Μέτωπο και τη στάση κάποιων στρατηγικών ηγητόρων. Οι περιγραφές της διάλυσης του ελληνικού στρατού μέσα στην ίδια τη χώρα του είναι σ π α ρ α κ τ ι κ έ ς, ενώ η αγωνία του για την τύχη των μελών της οικογενείας του ‒που βρίσκεται στην Ιταλία κατά τη διάρκεια του πολέμου‒, άκρως συγκινητικές.

Τα λίγα αυτά Φύλλα Πολεμικού Ημερολογίου είναι μια έξοχη μαρτυρία στρατιωτικής εντιμότητας, γνήσιου πατριωτισμού και ανθρώπινης ακεραιότητας που αξίζει να διαβάσετε."