Μέσα στον επόμενο μήνα εφόσον όλα πάνε καλά και ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός, χωρίς ενστάσεις και καθυστερήσεις, θα έχει υπογραφεί η σύμβαση της ανάπλασης για την Κάτω πόλη και το ιστορικό της κέντρο.

Πρόκειται για την δεύτερη μεγάλη εργολαβία που αφορά την ανάπλαση του ιστορικού κέντρου και του έργου που περιλαμβάνεται στον φάκελο της Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης. Η προθεσμία καταθέσεων προσφορών από τους υποψήφιους αναδόχους έληξε την Τετάρτη.

Σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχει ενδιαφέρον από εταιρείες για να αναλάβουν το έργο, παρόλο που το όλο κλίμα στον κατασκευαστικό τομέα και ειδικότερα στον χώρο των δημοσίων έργων δεν είναι και τόσο καλό με τις ανατιμήσεις που έχουν πάρει τα οικοδομικά υλικά.

Βασικό κριτήριο για την επιλογή του αναδόχου που θα αναλάβει το έργο θα είναι το οικονομικό και το ποσοστό της έκπτωσης που έχει καταθέσει στην προσφορά του. Από την στιγμή που υπογραφεί η σύμβαση το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης του έργου φτάνει τους 18 μήνες. Αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για νέες καθυστερήσεις, διαφορετικά το έργο κινδυνεύει να χαθεί. 

Οι παρεμβάσεις που θα γίνουν

Η ανάπλαση του ιστορικού κέντρου της Κάτω πόλης περιλαμβάνει την πεζοδρόμηση της Μαιζώνος από το ύψος της Κολοκοτρώνη έως την Γούναρη, την πεζοδρόμηση της Κανάρη, την πεζοδρόμηση του κομματιού της Αγίου Νικολάου από το ύψος της Μαιζώνος έως την Κορίνθου, την πεζοδρόμηση της Αλεξάνδρου Υψηλάντου από το Μαρκάτο έως την Παντάνασσα και διάφορες μικρές πεζοδρομήσεις στο κομμάτι της Τριών Ναυάρχων έως τον Φάρο.

Στις πεζοδρομήσεις αυτές θα μπουν κυβόλιθοι, κατά συνέπεια θα είναι ολοκληρωτικές και θα απαγορεύεται η διέλευση και η στάθμευση των οχημάτων, κάτι που σε αρκετούς από τους παραπάνω πεζόδρομους δεν ισχύει στην πράξη μέχρι τώρα (βλέπε Κανάρη). Μέσα από τις πεζοδρομήσεις αυτές θα δημιουργηθεί παράλληλα και ένα δίκτυο κάθετων και οριζόντιων ποδηλατόδρομων που θα ενώνονται με τον παραλιακό ο οποίος βρίσκεται υπό κατασκευή.

Στο έργο της ανάπλασης της Κάτω πόλης περιλαμβάνονται και αρκετές ακόμα παρεμβάσεις που αφορούν την αισθητική ανάδειξη της περιοχής, αλλά και την βελτίωση της λειτουργικότητας προς όφελος των δημοτών.

Οι τέσσερις ιστορικές σκάλες

Μέσα στο επόμενο διάστημα θα προχωρήσει και η τρίτη εργολαβία της ανάπλασης που έχει να κάνει με τη συντήρηση και την ανακαίνιση των ιστορικών σκαλιών της Πάτρας, της Πατρέως, της Γεροκωστοπούλου, της Τριών Ναυάρχων και των σκαλιών της Αγίου Νικολάου.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι οι εργασίες στην Άνω πόλη συνεχίζονται, με τον εργολάβο να έχει ολοκληρώσει την πεζοδρόμηση της Παντοκράτορος από το ύψος της Ρούφου έως την Λόντου.

Από εκεί και πέρα θα προχωρήσουν οι εργασίες μπροστά από τον δρόμο του Παλαιού Δημοτικού Νοσοκομείου και στη συνέχεια ο εργολάβος θα μπει στα στενά δρομάκια της συνοικίας.