Σε φθίνουσα πορεία παραμένει ο κορωνοϊός στην Αχαΐα και γενικότερα στην Πάτρα, με τους επιστήμονες όμως να τονίζουν ότι ακόμα δεν έχει τελειώσει κάτι και ότι η πανδημία θα έχει και συνέχεια από τον ερχόμενο χειμώνα.

Τα κρούσματα κυμαίνονται εδώ και πάνω από ένα μήνα, κατά μέσο όρο μεταξύ των 150 και των 180, ενώ σε πτώση βρίσκονται και οι νοσηλείες, με τη μία μετά την άλλη κλινική covid που είχαν ανοίξει να κλείνει.

Αυτό που ανησυχεί όμως τους επιστήμονες είναι ότι τα μέτρα χαλαρότητας που έχουν ξεκινήσει να εφαρμόζονται και έφτασαν στις ανακοινώσεις Πλεύρη, όπου καταργείται η μάσκα στους εσωτερικούς χώρους των καταστημάτων, πρόκειται να αλλάξουν εντελώς την νοοτροπία του κόσμου απέναντι στον κορωνοϊό.

Ο κόσμος θα ξεχάσει τον covid και αν από τον Σεπτέμβριο και μετά, τον ερχόμενο χειμώνα, χρειαστεί να επανέλθουν ορισμένα από τα μέτρα αυτά, θα είναι δύσκολο να συμμορφωθεί και να μπει και πάλι σε μία νοοτροπία περιορισμών.

«Βιαζόμαστε αρκετά και αυτό είναι επικίνδυνο» έλεγε γιατρός που ασχολείται με τα θέματα της δημόσιας υγείας και παρακολουθεί την πορεία της πανδημίας.

Στο μεταξύ τα εμβόλια μέρα με την μέρα πέφτουν, η υπόθεση αυτή έχει ξεχαστεί εντελώς από τον κόσμο και είναι αμφίβολο αν από τον ερχόμενο χειμώνα υπάρξει η ανάλογη ανταπόκριση ακόμα και στα άτομα της μεγαλύτερης ηλικίας για την τέταρτη δόση που ίσως χρειαστεί να είναι υποχρεωτική.

Τέλος, σε ότι αφορά την μάσκα ήδη η πλειοψηφία των πολιτών, τουλάχιστον στην Πάτρα, έχει παύσει να την φοράει όχι μόνο στους εξωτερικούς, αλλά και στους εσωτερικούς χώρους, προτού καν ανακοινωθούν τα μέτρα Πλεύρη.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμα και σε κλειστούς χώρους όπως τα ασανσέρ η πλειοψηφία του κόσμου μπαίνει χωρίς καν να φοράει μάσκα.